Startsida / Inlägg

St Monday

av Erik Niva

Vi kommer ju aldrig att bli en blogg som gör anspråk på att vara heltäckande – däremot gör vi vårt bästa för att hinna med att uppmärksamma sånt som inte får plats i övrig svensk fotbollsmedia.

Stor helg i Europa, och samtidigt som vi gratulerar Bayern München, Twente, Chelsea och Inter till sina respektive titlar vill vi givetvis även dra en lans för St Pauli. För första gången sedan 2001 är Hamburgs galnaste sjörövare tillbaka i Bundesliga. Visst går det att diskutera hur mycket av klubbens alternativa image som är en myt nuförtiden – 11 Freunde gör precis det i en bra artikel här – men den som inte tror att deras närvaro kommer att friska upp Bundesliga ytterligare har aldrig varit på Millerntor en matchdag.

***

Lätt att dra paralleller mellan England och Sverige en sådan här dag. Dels har VM-domaren Howard Webb gjort en Stefan Johanesson då han faktiskt gick ut och offentligt förklarade sitt domslut efter att ha dömt bort ett Everton-mål i Stoke. Dels blev ödesmatchen mellan Sheffield Wednesday och Crystal Palace ett eko av kvalmatchen mellan Djurgården och Assyriska, då besvikna hemmafans gav sig på en firande Clint Hill med knytnävsslag (klippen är få och skakiga, men ni fattar grejen om ni först ser det här och sedan detta).
– Jag är en stor pojke som kan ta det, men det var flera slag som träffade mig. Vid ett skede var det sju eller åtta killar som hängde på mig, säger Hill.

***

Säsongsavslutningar är ju avskedstider, och i helgen sa fotbollen blanda annat farväl till två spelare i varsin ände av personlighetsspektrat. I Holland sa gentlemannatjuven Roy Makaay hej med ett hattrick – i Tyskland tackades Jens Lehmann av med ett känslosamt ärevarv i ösregn.
– När jag stod ensam i mittcirkeln kom tårarna. Som tur var hade jag vädergudarna med mig, så ingen märkte något.

Inte nog med att Lehmann slutit fred med bollpojkarna – nu har han gått och blivit sentimental också.

jens-lehmann-traenen-15981317-mfb-quer,templateId=renderScaled,property=Bild,height=349.jpg

***

Och när vi nu ändå kommit in på tyska målvakter – för ovanlighetens skull – kan vi ju bara inte lämna er utan att berätta lite om vad Oliver Kahn haft för sig på sistone. Ni förstår, han tog vägen förbi Kina och satte ihop en dokusåpa som går ut på att han ska hitta en lokal målvaktstalang.

Programmet har tvingats gå igenom den statliga tv-censuren, men här har ni i alla fall ett utdrag, komplett med textning och allt.

Är ni inte redo för måndagen nu så blir ni aldrig det.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB