Startsida / Inlägg

Where Do You Want To Go Today?

av Erik Niva

Då ligaavslutningarna fått Simon Bank att gå in i någon sorts bloggpsykos det senaste dygnet hade man väl kunnat förvänta sig en någorlunda bred sammanfattning av helgens buckellyftande – men inte. Det har varit det stora, det självklara och det spektakulära; Spanien, Italien och Turkiet.

Men ni förstår, det är här jag kommer in. Det är det här han har mig till – att sopa upp hans rester, att städa rent i de hörn han inte orkar titta i, att ta en snabbvända runt i världen för att redovisa de segerfiranden han inte bryr sig om.

Let’s go Phileas Fogg-ing.

Argentina

Titeln: För första gången på 25 år är Argentinos Juniors mästare. Clausura-titeln säkrades efter en 2-1-seger borta mot Huracán, och gamle världsmästaren Claudio Borghi var belåten. Han spelade i det senaste Argentinos Juniors-lag som vann mästerskapet, 1985. Nu tränade han laget.
– Vi inledde säsongen med målsättningen att inte bli nedflyttade. Nu är vi mästare. Det är en väldigt speciell dag för mig.

De senaste åtta argentinska säsongerna har fört med sig åtta olika mästarklubbar. Storklubbarna lider. River Plate slutade den här säsongen på 13:e plats – efter en förnedrande 5-1-förlust hemma mot Tigre som avslutning – Boca Juniors på 16:e.

Fansen: Jodå, argentinare kan fira. Och bråka. På andra sidan arenan slogs Huracán-huliganerna med polisen.

Bonusinfon: Argentinos Juniors… Var inte det…? Jodå, det var här Diego Maradona inledde sin proffskarriär som 15-åring.

Schweiz
Titeln: I en direkt avgörande seriefinal åkte Basel till Bern och slog Young Boys, lite som AIK åkte till Göteborg och vann över Blåvitt i höstas. Höjdpunkten kom när australiensaren Scott Chipperfield nickade in 2-0-målet – och kraschade handlöst när han försökte fira.

Fansen: Egentligen betydde den här matchen mer för de svältfödda Young Boys-supportrarna – ingen ligatitel sedan 1986 – än den gjorde för de vinnarvana gästerna från Basel. Och de fick ju i alla fall ihop ett fint inmarschtifo.

Polen
Titeln: 17 år sedan Lech Poznán senast vann ligan; i helgen gjorde det igen, efter en säker 2-0-seger över Zaglebie Lubin. Peruvianske försvararen Manuel Arboleda förklarar innebörden:
– Det här påminner mig om 2004, när jag vann Recopa Sudamericana med Club Cienciano. Jag var planetens lyckligaste man då, och idag känner jag likadant.
Quite right. 

Fansen: Polackerna är inte så värst mycket för pyroteknikförbud, vare sig på arenor eller på segertorg.

Österrike
Titeln: Även här fick en lång väntan sitt slut. Populära Sturm Graz vann sin första buckla på elva år, efter finalseger i den österrikiska cupen mot hemska plastklubben SC Magna Wiener Neustadt.

Fansen: Grejen med den här matchen. Inte på 61 år hade den österrikiska cupfinalen varit lika välbesökt, och åtminstone 25 000 av de 28 000 åskådarna höll på Sturm Graz. 212 officiella supporterbussar hade avgått ner mot finalarenan i Klagenfurt.

Tjeckien
Titeln: Senast psykotiske tuffingen Tomáš Řepka spelade mot Teplice så attackerade han en kameraman. I lördags var det han som avgjorde mästarstriden när hans Sparta Prag mötte samma Teplice.
– Det viktigaste målet i mitt liv.
Han är fullständigt bindgalen, Řepka, but he does take a mean photo.

560267_sport-fotbal-gambrinus-liga-pribram-sparta-tomas-repka-crop.jpg

Fansen: Äh, inget särskilt med dem, egentligen. Helt okej tifo, antar jag.

England
Titeln: Äsch, det är väl formellt sett ingen titel, men jag vill minsann ändå uppmärksamma att gamla fina Oxford United är tillbaka i ligasystemet efter fyra år nere i underjorden. 3-1 blev det mot York i kvalfinalen på Wembley, och vi välkomnar The U’s tillbaka.

Fansen: Oxford har haft högst publiksnitt i The Conference tre säsonger i rad, och det märktes på Wembley. Något av det allra mest fantastiska med engelsk fotboll är ju hur minst 100 klubbar alla kan dra ihop tiotusentals resande supportrar on the big days. Oxford hade med sig drygt 30 000 till Wembley.

Bosnien
Titeln: Efter 0-0 i superderbyt mot Sarajevo måste FK Željezničar visserligen vänta på den formella kröningen till nästa helg, men eftersom Borac tappade i Mostar så är det i praktiken klart.

Fansen: Jo, det här var ju anledningen till att jag ändå ville göra en utflykt till Bosnien. Derbyt var stängt för publik efter att Sarajevo-fansen kravallat mot Siroki Brijeg – så vilka i helvete är det då som sjunger, undrar du. Givetvis Željezničars-styrelse. På sista träningen inför derbyt hade förresten den blåvita järnvägsklubben nästan 3000 fans på plats. Hittar tyvärr ingen video, men såhär såg det ut på stillbild.

1h2sd0.jpg

Ukrainska cupfinalen? Okej då, den var ju bättre än den portugisiska. Tavria Simferopol slog Metallurg Donetsk med 3-2.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB