Startsida / Inlägg

Feed the Yak and It Will Spill

av Erik Niva

Järnspikars också.

Jag ville ju se Lars Lagerbäck som Afrikas kung. Jag ville se honom kånkas runt på en sån här bärstol genom gatorna i Lagos, jag ville se gigantiska palmblad som fläktade honom och lejon kedjade vid hans fötter. Jag ville kunna fortsätta dra sunkiga stereotypskämt i åtminstone några dagar till.

Men inte.

Den där kliande frustrationen blir ju lite värre i och med att avancemanget hela tiden låg inom räckhåll. Det var mer eller mindre givet att Argentina skulle få in bollen förr eller senare, och då återstod ju bara för Nigeria att göra sitt mot ett Sydkorea som de är individuellt bättre än.

Men inte.

Återigen var det ju enskilda misstag som fällde Nigeria. Defensivt var de väl inte lika många och lika grova som senast mot Grekland, men de tenderar att få ödesdigra konsekvenser eftersom Lagerbäck inte hunnit bygga upp det skyddsnät av understöd som alltid fanns runt hans svenska landslag. Där fanns det oftast täckning bakom en spelare som missade markering eller tappade boll – här öppnar sig ofta en rak gata mot det egna målet.

Själva baklängesmålen hade väl visserligen varit svåra att bygga bort – markeringsmissen av Afolabi och tjuvstarten av Enyema är sånt som är svårt att kompensera för – men kanske hade aldrig de där frisparkarna uppstått ifall det kollektiva försvarsspelet fått ytterligare några månader på sig att sätta sig.

Jaja. Oavsett vilket – oavsett jävla vilket – borde ju Nigeria ha lyckats reda ut det här.

Yakubu. Vad händer?

Tre stora, stora chanser på båda sidor om kvitteringsmålet – men det öppna mål som Yakubu missar tror jag tamejfan slår ut Chris Iwelumo på missarnas all time high-lista (Ni vill ha den? Okej, före Yakubu hittar vi numera enbart Ronnie Rosenthal, Cristiano Ronaldo, Jon Dahl Tomasson och Ilija Sivonjic – men det var ett sidospår).

Nu är det tyvärr som det är. Nigeria är utslagna. Lagerbäcks landslag har visserligen blivit bättre under den korta tid sedan han tog över – och har verkligen haft en ofantlig otur i det här mästerskapet – men det lider fortfarande av de strukturella problem som han fick jobbet för att radera.

De försvarar sig inte så bra som de borde göra, de har inte den offensiva systematik som de borde ha. De har tagit en poäng av nio möjliga.

Lars Lagerbäck har misslyckats.

När och var får vi se honom på en tränarbänk igen?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB