Startsida / Inlägg

I Hurt Myself Today

av Simon Bank

Bank spelade 65 minuter i fredags, Niva sliter vidare med Little Big Man Hugo en sista helg.

Än står vi upp. Och det är det ju sannerligen inte alls som gör. Innan ni ger er i kast med dagens nedräkningslibretto i tidningen (det handlar om Bastian Schweinsteigers fotbollspubertet) så kan vi väl repa igenom de senaste veckornas manfall och se vad de mer eller mindre säkerställda jobsposterna (jobsposterna!) egentligen betyder för de olika landslagen.

SKADAD: Didier Drogba, Elfenbenskusten.
FÖRSVAGNING: Enorm.
WHY’S THAT: Låt oss göra en sak klar: Svennis har ett spelarmaterial som, även utan sin lagkapten, kan utmana precis vilket lag som helst i världen. Att räkna bort dem ur gruppspelet på grund av en skada vore ren idioti. Gervinho och Kalou kan kombinera sönder ett försvar, skillnaden är att alla deras lätta alternativ försvinner med Drogba.
Det är den spelmässiga biten.
Den andra biten, avsaknaden av VM:s allra mest självskrivna, självlysande, ikoniska ledargestalt, är en tyngre faktor. Den kan fungera som ursäkt för ett lag och ett land som litat för mycket på en spelare – den kan också leda till att alla andra lyfter sig. Svennis har ett tungt mentalt spel att spela de närmaste dagarna.

SKADAD: Arjen Robben, Holland.
FÖRSVAGNING: Medelstor.
WHY’S THAT: Jo, det är klart att det är tufft att förlora vårens man i europeisk fotboll, det fattar alla. Men som Holland spelat sin fotboll så behöver det inte vara en gigantisk smäll. De har ett lagbaserat anfallsspel som är snabbt och svårstoppat även utan Glasmannens diagonallöpningar från högerkanten. Elia kan vara lika oförutsägbar, Kuijt kan jobba lika hårt, till och med van der Vaart kan göra jobbet på en kant om det krävs.
Hollands problem ligger längre bak i planen. Robbens skada försämrar dem, den förändrar dem inte särskilt mycket.

SKADAD: Wilson Palacios, Honduras.
FÖRSVAGNING: Enorm.
WHY’S THAT: I all enkelhet: Om du har ett mediokert lag som ska försöka kriga sig igenom ett gruppspel så har du inte råd att förlora spelaren som både är dess ledare och samtidigt dess särklassigt starkaste krigare.

SKADAD: Michael Ballack, Tyskland.
FÖRSVAGNING: Stor.
WHY’S THAT: Lika mycket som i fallet Drogba så är Ballack en spelare som tar plats och kräver syre. Gruppdynamiken i ett tyskt lag förändras utan honom, och det behöver inte enbart vara negativt. Schweinsteiger är redo att ta det där nya, större ansvaret som läggs på honom, och Khedira har sett ut att njuta av friheten han får med Basti bakom sig. Tyskland blir lite mindre dynamiskt, lite mindre fysiskt utan der Balle, men det behöver inte sänka dem helt.

SKADAD: John Obi Mikel, Nigeria.
FÖRSVAGNING: Stor.
WHY’S THAT: Mentalt lika mycket som spelmässigt. Nigeria är ett landslag som vant sig vid att leta ursäkter, och nu har de fått en till. Till skillnad från de flesta andra på den här listan så var det här en förväntad skada: Mikel har haft sina problem länge, och det fanns inga VM-garantier. Defensivt klarar säkert Lagerbäck att kompensera hans avsaknad med ren organisation, men Mikel var en av få mittfältare som dessutom skulle kunna spela framåt.

SKADAD: Rio Ferdinand, England.
FÖRSVAGNING: Enorm.
WHY’S THAT: Ja, nu råkar det ju vara så att Ledley King mer än väl kan gå in och göra Rios jobb i en match. Men nu råkar det dessutom vara så att Ledley King är sämre lämpad för tätt matchande på VM-nivå än vad Peter Harrysson är. Han kommer helt enkelt inte att klara att spela dag ut och dag in under en hel turnering, och då står Capello där med utsikten att behöva hatta hit och dit med sitt mittförsvar. Det vill han inte göra.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB