Startsida / Inlägg

Mundial Moments IX

av Simon Bank

Another day, another dollar.

Idag har Erik Niva VM-räknat vidare i tidningen med att skriva Joe Gaetjens historia. Här i digitalformen tar vi och bläddrar oss längre bak i historien, till en historia som vi vet tillräckligt mycket om för att förstå att vi borde veta mer.

Dagens ögonblick: Ivan Eklind 1934.

Turneringen är inget som välter kiosker eller säljs som dvd-bilaga med Aftonbladet, men det är på många sätt det mest genompolitiserade VM som spelats. Där Hitler hade Goebbels hade Mussolini fotbollen, han använde den för att ena Italien (med Serie A, med nya arenor) och han använde den för att sprida sitt sitt svartskjortegospel över världen.

Det man kan säga om Sverige vid den här tiden var att vi ju inte var så mycket för att protestera mot axelmakter. En Mussolini-lanserad Pirandello fick nobelpriset i litteratur, en medalj som sedan smältes ner för att materialet symboliskt skulle användas i arméns tjänst i kriget på Haile Selassies Etiopien.

Mitt i det där spelades ett propaganda-VM i Italien, två år före Hitlers propaganda-OS.
– VM kommer att visa det vitala pulserandet av maskulina energier i detta Mussolinis Italien
, förklarade den italienske Fifa-delegaten Giovanni Mauro inför turneringen.
– Hur kan Italien undvika att bli mästare? frågade il Duce själv.

Och det blev de ju, efter vad som i de allra flesta historieskrivningar redovisas som en svensk domarskandal.
italia34.jpg

Solna-grabben Ivan Eklind var bara 28 år när han kom till VM, och det är uppenbart att han var en progressiv domare, en domare som på många sätt förnyade rollen. Han dömde i moderna kläder, han såg till att vara tränad genom att själv spela ishockey under vintrarna, han var lika snabb som spelarna – och han var bra nog för att till slut få döma tre VM-turneringar under en smått otrolig 26-årsperiod (1934-1950) med ett världskrig mitt i.

Men i Österrike och i Tjeckoslovakien var han mest svensken som stal ett VM.

Eklind dömde semifinalen Italien och Hugo Meisls legendariska, österrikiska Wunderteam. Italien vann med 1–0 efter att Giuseppe Meazze kört över målvakten Peter Platzer så att Enrico Guaita kunde stöta in bollen i mål.
– De var små gangsters, sa Österrikes anfallare Josef Bican. De fuskade lite… eller, de fuskade mycket. Till och med domaren spelade för dem. När jag spelade ut bollen på högerkanten sprang Cicek, en av våra spelare, efter den, men domaren nickade tilbaka bollen till italienarna. Det var otroligt.

Österrike var missönjda med Eklind, men Mussolini var nöjd – och Eklind blev den ende domare i historien som fått döma både en semifinal och efterföljande VM-final.

Vad som hände där är lika mycket myt som historiska fakta, men den svenske domaren som tidigare ätit middag med Mussolini bjöds nu in till il Duces loge före matchen. Och enligt tjeckerna gick det inte att missa följderna av det.

– Vi har blivit bortfuskade från segern. Stämningen på arenan var spänd. Eklind var i Mussolinis loge. Vi vet inte vad de pratade om, men vi hade en känsla. Han blåste av rena passningar och blundade för fula tacklingar, sa tjeckmålvakten Frantisek Pnalicka.
– Han var allt annat än opartisk, menade skyttekungen Oldrich Nejedly.

Italien vann finalen med 2–1 efter förlängning, Ivan Eklind blev livstidsavstängd efteråt men avstängningen hävdes lagom till nästa VM. Han är fortfarande den ende svensk – möjligen med konkurrens av Sven Axbom – som varit i närheten av att avgöra en VM-final.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB