Startsida / Inlägg

Mundial Moments XII

av Erik Niva

Eftersom det faktiskt är drygt fyra timmar tills Arlanda-taxin går finns det väl ingen som helst anledning att inte jobba?!

Tänkte väl det.

Prick 20 år tillbaka i tiden då. VM-åttondel mellan Västtyskland och Holland på det San Siro där tre musketörer från vardera landslag huserade till vardags.

Förmodligen vet ni ju redan vad som hände, men om inte annat fångar det här ZDF-klippet hela förloppet i detalj. Det är bland det absolut svinigaste som skådats på en VM-matta. Frank Rijkaard saxar ner Rudi Völler. Sedan spottar han honom i håret. Sedan drar han honom i manen. Och till sist spottar han honom i bakhuvudet ytterligare en gång.

Rijkaard får rött kort. Såklart. Völler också. Varför har vi ingen aning om.

Under efterspelet till hela den här episoden förutsatte många att Völler nog ändå var the bad guy, trots allt. Rijkaard var ju en elegent gentleman, medan Völler var tysk och såg konstig ut. Något måste han ju ha gjort. Kanske sagt något rasistiskt, eller så.

Nej, det hade han inte. Vi vet faktiskt fortfarande inte exakt vad som föranledde hela situationen – herrarna har de varit häpnadsväckande diplomatiska genom årtiondena – men båda huvudpersonerna har i alla fall förnekat att rasism skulle haft något med saken att göra. På bilderna syns det tydligt hur Völler skriker på Rijkaard redan efter den första duellen, men det ska tydligen bara ha varit ord av karaktären: ”Vad håller du på med? Varför sparkar du ner mig?”.

Så vad höll egentligen Rijkaard på med?

Tja, det som vedertagits som semi-officiell sanning är att holländaren gjorde en poäng av att söka upp Völler nästa gång Milan mötte Roma. Då bad han om ursäkt, förklarade att han inte haft huvudet med sig och att allt bottnade i en personlig obalans kopplad till att han var mitt uppe i separationen från sin partner. Völler ska ha godtagit ursäkten, och tillsammans ska de båda ha kommit fram till att det inte fanns något värde att prata offentligt om en sak som i grunden bottnade i privatliv.

Därför kom det aldrig några skandalartiklar där någon av parterna gav sin syn på vad som egentligen hände den där kvällen i Milano. Nästa gång de två hade direkt med varandra att göra var istället i april 1996, då det ställde upp på en ”försoningsreklam” uppe på det tyska slottet Lerbach. Allt var arrangerat av en holländsk margarinfabrikant – men Völler och Rijkaard skänkte gemensamt hela sitt gage som katastrofhjälp till Mexiko.

Resultatet kan mycket väl vara den bästa reklambild fotbollssporten någonsin producerat.

/Erik Niva

fr_C3_BChst_C3_BCckchen-12804695-mbqf,templateId=renderScaled,property=Bild,width=465.jpg
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB