Startsida / Inlägg

Sweet Kiwi

av Simon Bank

Hahaha.

Då har man fått det där underdogs-downunder-jävla-favoritlaget man behöver skaffa sig för att få ett acceptabelt VM-slutspel.

Winston Reid, en gnuggare från Midtjylland, nickar in 1–1 för Nya Zeeland med tio sekunder kvar av stopptiden – och det är förstås en alldeles förtjusande upplösning, oavsett hur man ser det.

Egentligen var det ju Marek Hamsik jag ville se. Eller, snarare, det var Marek Hamsiks spel jag ville se. Skulle VM och lagkaptensbindeln locka fram världsstjärnan som bygger hela Napolis anfallsspel – eller skulle sammanhanget locka fram den lille Napoli-pojken som springer och gömmer sig när det går emot?

Nja. Varken eller.

Förutsättningarna inför matchen var väl inte de bästa. Slovakien är ett halvtyskt lag med gammaldags östinfluenser. De gillar att kontra, och kontra snabbt med klappklapp och fart på kanterna. Som gamla tjeckiska hockeylandslaget, fast på gräs. Nu råkade de möta sämsta tänkbara motstånd för den sortens fotboll. Nya Zeeland har inte åkt ända till Sydafrika för att visa sig nakna. De kommer med en trupp där en del (som Bannatyne och Clapham) är amatörer, där andra (som Simon Elliott) fått kicken från sina lag och inte spelat klubbfotboll på tre månader, och där ytterligare andra (som Dave Mulligan) inte haft nån klubbadress på två år.

Nya Zeeland höll sig alltså till grunderna. Lågt, samlat försvarsspel, och ett sjuhelvetes arbete för att inte gå bort sig. Offensivt var de duktigare än väntat, de såg till att få in folk i straffområdet och avslutade sina anfall. Slovenien fick alltså börja om hemifrån varje gång, och där rullade de runt bollen som en garntuss framför en katt som aldrig högg.

Jag gillade Nya Zeeland. De påminde lite om USA för tio år sen, samma sorts fysik och ärlighet, minus de flesta av de tekniska kvalitéerna. Simon Elliott – som alltså fick gå från San José i mars och är klubblös sen dess – var bäst på planen i första halvlek, med sin fina fot och sitt fina långa spel.

Slovakien letade lösningar. Hamsik vandrade, Weiss bytte kant. De kom ändå inte fram till mer än långskott och lite halvdana försök från skyttekungs-Sestak. Vladimir Weiss, förbundskaptenen, har tagit Slovakien hit med en bra organisation, men mot lag som Nya Zeeland är det inte organisation man behöver. Man behöver spelare som slår en motståndare.

Ja, eller så behöver man en hjälpande hand från domarna.

Vitteks 1–0-nick direkt i andra var alltså offside, en halvmeter eller så, och sen såg det ju egentligen aldrig ut som att Nya Zeeland skulle kunna komma ikapp. Men de har inte åkt ända till Sydafrika för att visa sig nakna.

Ricki Herbert skickade upp sina stora backar i anfallet på slutet, Shane Smeltz vände upp och slog ett inlägg som var en centimeter bättre än något de slog i första halvlek – och Winston Reid nickade bollen stolpe in.

Herberts främsta minne från Nya Zeelands förra VM, 1982 i Spanien, var att han grät när han blev petad till premiären Den här gången var han på bänken igen, som förbundskapten, och såg the Kiwis kämpa hem sin första VM-poäng någonsin.

Nya Zeeland fick hjältar. Slovakien fick en läxa. Vi fick ett nytt lag att hålla på.

•••

I marginalen:

•Ett förtydligande: Vladimir Weiss är alltså Slovakiens förbundskapten, en gammal storspelare som spelade VM för Tjeckoslovakien. Vladimir Weiss är också Vladimir Weiss son, som VM-debuterade idag och var Slovakiens bäste spelare. Oh, och just det: Vladimir Weiss är dessutom Vladimir Weiss farfar och Vladimir Weiss far. Han var med och spelade hem ett OS-silver med Tjeckoslovakien 1964.

Om ett namn funkar så behöver man ju inte byta ut det.

•Hamsik? Nja. Bättre i andra, då han utmanade mer, men både han och Slovakien hamnade i ett för långsamt spel för att han skulle kunna göra det han kan.

•Slovakien kommer alltså till VM med bara två spelare från den inhemska ligan (Kopunek och Salata, båda på bänken). Slovakisk klubbfotboll är inte vad den var när de var ute och härjade i Champions League.

•Med tanke på hur Paraguay såg ut igår – defensivt balanserade, blottade sig aldrig – ska det bli intressant att se hur Slovakien löser den matchen. De måste hur som helst göra det bättre än idag.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB