Startsida / Inlägg

The Death Penalty

av Erik Niva

Yūichi Komano.

***

120 minuter av fotboll? Poänglöst att analysera nu. Bara att radera. Ingen kommer vare sig minnas eller bry sig om ett enda moment av den fotboll som spelades i eftermiddag.

Återstår gör själva straffsparksavgörandet, fotbollssportens allra mest diaboliskt gastkramande moment. Återstår gör namnet Yūichi Komano.

När den här högerbacken klev fram mot bollen stönade de japanska journalisterna bredvid mig här i Kapstadens mediecentrum. De visste vad som skulle hända.

***

Genom åren har det ju forskats en hel massa inom straffsparksvetenskapen, men resultaten har för det allra mesta varit fullständigt meningslösa; ”Extensiv empiri tyder på att de som skjuter bollen jävligt hårt i krysset har god chans att lyckas.

Vårens forskningsskörd har dock varit lite mer givande än brukligt. En grupp psykologer från universitetet i Exeter tog in 18 skyttar av god kvalitet och fäste någon sorts trackers vid deras ögon innan de fick börja skjuta straffar. Resultaten visade entydigt att de som i högst utsträckning tittade mot målet – tittade mot målvakten – var de som hade sämst chanser att lyckas.
– Vid en straffspark är det skytten som har kontrollen. Han måste inse det, bevara det initiativet och ignorera målvakten, säger testledaren Greg Wood.

Det portugisiska landslagets målvaktstränare Dan Gaspar är inne på precis samma linje. Enligt hans perspektiv bör målvakterna dela in sitt agerande i tre segment under straffsparksavgöranden. Först och viktigast är att distrahera skytten och störa hans rutin. Därefter kommer att försöka kartlägga och läsa skytten.

Håller analysen? Bland de allra säkraste straffskyttarna finns ju de som gör som Tomas Brolin en gång gjorde, håller ögonen på målvakten och väntar ut honom. Keisuke Honda, Christian Riveros och Oscar Cardozo använde ju alla framgångsrikt den tekniken idag.

Men – utvärderingen av straffsparksavgöranden handlar ju inte om att ta reda på varför vissa spelare gör mål, utan snarare om att lista ut varför vissa spelare missar. Går det att intellektualisera det? Eller handlar det till syvende och sist mest om att japanska journalister stönar när Yūichi Komano går fram till bollen, då de vet att han kommer att missa oavsett om han nu håller blicken på boll eller målvakt?

***

I alla fall, sedan straffsparksavgöranden infördes vid VM 1982 har de aktiverats 20 gånger. Laget som skjutit först har vunnit 60 procent av dem – och Paraguays seger innebär att laget som skjutit först nu har sex raka VM-segrar.

Inför dagens övningar hade 186 straffar slagits – 56 av dem missats, 30 procent. Här har ni procentuellt skott-i-mål-facit för alla landslag som någonsin varit inblandad i ett straffsparksavgörande i VM:

Sydkorea – 100%
Belgien – 100 %
Paraguay – 100 %
(Väst)Tyskland – 94 %
Sverige – 83 %
Brasilien – 77 %
Frankrike – 75 %
Bulgarien – 75 %
Ukraina – 75 %
Japan – 75 %
Rumänien – 73 %
Argentina – 72 %
Spanien – 71 %
Irland – 70 %
Italien – 65 %
Portugal – 60 %
Holland – 50 %
England – 50 %
Jugoslavien – 40 %
Mexiko – 29 %
Schweiz – 0 % 

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB