Startsida / Inlägg

The Mun-Dane and the Tragic

av Erik Niva

Är det såhär danska VM-slutspel ska sluta?

Ekona från det senaste försöket 2002 är lite för höga för att jag inte ska tycka att det blir obehagligt för öronen. Då åkte de ut i åttondelsfinalen mot England utan att ha fått ut allt ur laget, utan att ha givit det ett ordentligt försök. Thomas Sörensen släppte in några enkla mål i första halvlek, och matchen var i praktiken avgjord innan den ens kommit igång.

Och nu… samma frustrerande procedur.

Danmark åker hem utan att ha fått ut allt ur laget, utan att ha givit det ett ordentligt försök. Thomas Sörensen släppte in några enkla mål i första halvlek, och matchen var i praktiken avgjord innan den ens kommit igång.

Visst flyttade Danmark upp spelet, men det var en sorts skenforcering som det inte fanns någon anledning att låta sig luras av. Det var över. Det var aldrig aktuellt att danskarna skulle göra några tre mål.

Strukturellt finns det väl inte så mycket att orda om – den här matchen avgjordes i och kring de två straffområdena, och inte av några spelmönster ute på planen.

Att hänga ut två enskilda spelare känns ju aldrig särskilt kul, men tyvärr var det ju två individuella insatser som definierade Danmarks kväll. Jon Dahl Tomasson må ha snubblat in sin rekordtangerande reducering, men totalt sett hade han ju en sån där bedrövlig afton då han knappt ens träffade bollen när lägena uppstod. Och Thomas Sörensen var sämre. Även om inte något av baklängesmålen kommer med på någon blooper-video (den tredje tabben hade gjort det) så kom de likafullt till efter två rejäla målvaktsmissar.

Den första frisparken skjuts från alldeles för långt håll för att gå in, den andra lyfts med alldeles för lite kraft för att tillåtas hitta nätet. Sörensen var helt enkelt inte alert, inte alls med i matchen.

Från andra sidan?

Inför turneringen skrev jag såhär i tidningen: ”VM:s bästa frisparksskytt? Något av de vanliga namnen – Messi, Ronaldo, Xavi, Sneijder eller Van Persie? Svaret kan vara Keisuke Honda. Känner ni inte redan till den blonderade japanens vänsterfot kommer ni att göra det efter VM”.

Jag har verkligen ingen avsikt att göra något nummer utav de raderna – precis som alla andra har jag minst lika mycket fel som rätt i mina förutsägelser – men däremot vill jag hemskt gärna ta domkraften och hissa upp Hondan lite högre.

Den här hollands-ryske japanen är ju långt ifrån bara en kicker, vilket till exempel visade sig under förspelet till 3-1-målet. Han är en alltigenom högkvalitativ spelare, som inom en väldigt snar framtid kommer att hota Ji-Sung Parks välförtjänta status som hela Asiens bästa spelare.

Två asiatiska lag i åttondel, och även om inget av dem är favoriter ligger deras matcher absolut inom deras räckhåll. Sydkorea möter Uruguay i Port Elizabeth, Japan stångas med Paraguay i Pretoria. Var det med ekon från 2002 vi började? Det är så vi slutar också.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB