Startsida / Inlägg

Twit Twat

av Erik Niva

Ni kanske redan har hört att VM i Sydafrika blir ”det första Twitter-mästerskapet”?!

Jotack. Men för det holländska landslaget är det första Twitter-mästerskapet redan slut. Häromdagen spelade Ryan Babel och Eljero Elia en bäst-av-fem-serie i något fotbollsspel på Playstation. Sociala medier-fenomenet Babel tyckte då att det var en bra idé att slå på en datorkamera, och streama live från hotellrummet.

Och visst var det väl lite kul i att få en insikt i hur det ser ut när den yngre generationen av holländska landslagsspelare umgås, men det var ju inte sådär alldeles lyckat att Eljero Elias reaktioner på sina förluster gick rätt ut på internet.
– KANKER-MAROKKAAN, ylar han plötsligt rätt in i kameran. Cancer-marcokan.
Till och med hans egna spelkamrater blir upprörda, frågar vad han sysslar med. Några minuter tidigare hade lagets marockanskbördige försvarare Khalid Boulahrouz varit inne i rummet och vänt.
Nu hade visserligen inte Elias kommentar något med vare sig Bolhahrouz eller Ibrahim Affelay att göra, men skadan blev inte mindre för det. Elia kände det förmodligen på sig, och försökte rättfärdiga sig lite senare i klippet. Frågan är bara om han träffade så värst rätt genom att beskriva sig själv som en korsning mellan den islamkritiska somalisk-ättade politikern Hirsi Ali, och den ännu mer islamkritiska halvfascisten Geert Wilders.

I samband med att den holländska VM-basen Cruyff Court öppnades i morse berättade Elia om det som hänt.
– Det jag sa var avsett för en god vän till mig, Reduan, som alltid kallar mig ”negro”. Det låter konstigt, men det är vår slang. Jag vill be det marockanska folket om ursäkt, men jag är inte rasist. Jag är uppvuxen i ett område i Haag där 75 procent av befolkningen är marockaner, och jag har många goda vänner bland dem.
Elia fortsatte:
– Ik ben erg dom, dom, dom geweest.
Jag har varit dum, dum, dum. Det har varit ett dramatiskt dygn, och jag har verkligen varit nere och tuggat gruset.

Som en följd av turbulensen bestämde sig den holländska landslagsledningen att förbjuda Elia, Babel och Gregory Van der Wiel att använda sina Twitter-konton.
– Inför VM bestämde vi oss för att tillåta Twitter. Det är något som tillhör de moderna tiderna. Men nu har Elia bevisat att han inte kan hantera nya medier, och därför har vi bestämt oss för att även förbjuda Twitter, säger en talesman för förbundet.
I synnerhet Gregory Van der Wiel – som visade upp på Ipad och tatueringar under den här klassiska streamingsejouren – borde ju ha lärt sig ett och annat om sociala medier och dess konsekvenser. I oktober drog han sig ur en träningslandskamp efter att ha skadat sig i en Ajax-match. Problemet var bara att han istället gick på en konsert med Lil’ Wayne – och twittrade om vilket alla tiders party han var ute på.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB