Startsida / Inlägg

Watch the Parkin’ Meters

av Simon Bank

Franska popularitetsundersökningar är just den här veckan sämre lämpad läsning för vissa (Raymond) än för andra (Rama).

Rama Yade, idrottsministern, är extremt populär, nästan oavsett vad hon gör. En del av förklaringen har ni här, när en Canal Plus-reporter ihärdigt kräver svar trots att hon inte vill svara. Han får sig ”en för sin provokation – och en för dina framtida provokationer”.

Ramas roll i fotbolls-VM har de senaste veckorna mest varit att hon var den som gjorde ett utspel där hon klagade på att det franska landslaget bodde på lyxhotell för enorma summor under vistelsen i Sydafrika.

Opportunism? Jodå. Särskilt illa blev det häromdan, när satir/undersökande-journalistik-tidningen (i Frankrike är det en möjlig och bördig kombination) Le Canard Enchainé avslöjade att Rama Yade själv tagit med sin stab och bott på hotell för 667 euro natten i Sydafrika. Den korta lilla resan ner och tillbaka gick loss på nästan en halv miljon skattekronor.

Svår grej, politik.

På samma tema har vi ju inte kunnat låta bli att Muammar Khadaffi varit ute och vevat mot Fifa, i samband med Libyens jubileum på 40-årsdagen av att de amerikanska trupperna lämnade landet. Attacken i sammanfattning:

Fifa är korrupt.
Fifa är en maffiavärld.
Fifa sysslar med trafficking.
– Vi är här för att uttala vårt fördömande av denna maffiavärld och denna korrupta organisation, förklarade Khadaffi.

Mest är han upprörd över att Libyen inte valdes till VM-värd, men det är faktiskt uppfriskande med statsledare som ger sig på den stora multimiljardärsorganisationen som styr fotbollen. Det här väcker förstås frågor om vad Khadaffis kollegor haft för sig under VM. Ni vet, lite som när Fredrik Reinfeldt intog Innsbruck under EM.

heilasverige.png
Och hur är det ställt med statsledarna och VM, två år senare? Eftersom vi är i frågebesvararbranschen så ger vi er det ni behöver veta här:

Algeriet
President Abdelaziz Bouteflika.
Var på invigningen.
Före VM erbjöd han Zindine Zidane jobbet som ny förbundskapten.

Argentina
President Cristina Kirchner.
Vid ett besök på ett argentinskt laboratorie som specialiserat sig på att klona djur bad hon forskarna att ”hitta ett sätt att klona en Messi, en Higuaín, en Tevez, en Maradona, en Veron”.

Australien
Premiärminister Kevin Rudd.
Ja… så här gick han igång på twitter före Tysklandsmatchen.
rudd.png

Brasilien
President Lula.
Lula är fotbollsfanatisk på riktigt. Han bjöd in tolv ministrar till en fest för att se Nordkorea-matchen, nio kom. Enligt rapporterna tyckte han att laget var ”för defensivt i första halvlek”.

Chile:
President Sebastián Piñera.
Höll en avskedsceremoni för laget före avresa och deltog i en stor ceremoni ute i landet i samband med premiärmatchen.
– Först och främst vann vi, och tog tre poäng som förde oss närmare slutspelet. Dessutom visade laget en attityd som gav en vinst utanför Chile för första gången sen 50-talet, myste han.

Danmark
Stasminister Lars Løkke Rasmusen.

Har legat lågt med fotbollsinblandningen, verkar det som. 

Elfenbenskusten
President Laurent Gbagbo.
Gbagbo skickade ner en stab på sju ministrar för att hälsa på Svennis och gänget på hotellet ett par dagar före premiären.
– Ni bär ett helt lands hopp. Elfenbenskustens enighet ligger för era fötter, förklarade en av dem.
I samma ögonblick beskrev han den lätt perversa betydelse som fotbollslandslaget har i det splittrade landet.

England
Premiärminister David Cameron.
Capello och Cameron har utbytt stöttande brev under VM. Capello har skrivit till de brittiska trupperna i Afghanistan, Cameron har skrivit till de engelska spelarna i Sydafrika. Slog dessutom vad med Barack Obama inför USA-matchen.

Frankrike
President Nicolas Sarkozy.
PSG-supportern Sarko har inte åkt till Sydafrika, men han har ringt till Domenech och försökt stötta laget. Och så har han gratulerat Tyskland till deras fina match mot Australien också…

Ghana
President John Atta Mills.
Ska ha förbjudit sina ministrar att åka på onödiga resor till Sydafrika för skattepengar. Själv besökte han laget före premiärmatchen mot Serbien.

Grekland
Premiärminister George Papandreou.
Har, såvitt jag förstår, inte gjort några VM-utspel.

Holland
Premiärminister Jan Peter Balkenende.
Gick ut hårt före VM och tippade att Holland skulle vinna hela turneringen. Okej för det. Men hans favoritspelare?
– Mark van Bommel. Han är viktig offensivt med sina strategiska passningar och sitt skott i andravåg, men han är också viktig defensivt.

Honduras
President Porfirio Lobo.
Vinkade av landslaget iklädd landslagströja, tippade 2–1-seger i premiären mot Chile – och reste själv till Sydafrika för att se dem förlora med 1–0.

Italien
Premiärminister Silvio Berlusconi.
Inga stora gester än, men italiensk media har – och varför skulle de inte? – tagit reda på vad hans personliga kock, milanistan Michele Persechini har att säga om VM:
– Att försvara titeln blir oerhört svårt. Går vi till semi är det väldigt bra gjort.
Därmot har Lippi gått ut och förklarat att han inte kommer att ta över Milan.
– Berlusconi intresserar mig inte. Jag har andra mål.

Japan
Premiärminister Naoto Kan.
Kan är alldeles nytillträdd och har mest lagt tid på att varna för en accelererande statsskuld som hotar Japans ekonomi i grunden. Konstiga prioriteringar.

Kamerun
President Paul Biya.
Ett statsmöte med Frankrike låg delvis bakom att Paul Le Guen tog över landslaget. Under VM har Biya, lite som laget, hittills hållit låg profil.

Demokratiska Folkrepubliken Korea
Ledare Kim Jong-Il.
Är ju inte särskilt publik nu för tiden. Nordkorea förbjöd direktsända matcher, och det mesta världen sett av Kim under VM var banderollen på läktaren under premiärmatchen: Kim Jong-Il thinks I’m at work. Hilarious.

Sydkorea
President Lee Myung-bak.

Inledde sitt radiotal till nationen senast med att beskriva hur han såg matchen mot Grekland tillsammans med sin dotterdotter, och hur de hoppade upp och ner. Avslutade samma tal med att peppa folket inför nästa match.
– Ofta i veckan som kommer lär jag förena mig med alla koreanska medborgare och skandera Dae-Han-Min-Guk!
(Ja, ”Heja Korea” på ett ungefär). 

Mexiko
President Felipe Calderón.

Missar aldrig chansen att framstå som fotbollsfan. Var på premiärmatchen mot Sydafrika, men fick kritik här och var av hemmaopinionen som tyckte att han hade ett land att sköta. 

Nya Zeeland
Premiärminister John Key.
Jodå, han har varit flitig. Före och efter matchen mot Slovakien skickade han sex sms (det ska inte vara ett bindesstreck där) till förbundskaptenen Ricki Herbert. Och nu ska han komma hit och se matchen mot Italien. Medgångare där.

Nigeria
President Goodluck Jonathan.
Mannen med kvalitetsnamnet är inte en man av hårda eller speciella krav. Han förväntar sig bara att ”Super Eagles förbereder sig bra och kommer hem med den där bucklan”. Inga konstigheter. Hans peptalk till laget?
– Inte bara Nigerias heder vilar på era axlar, utan vikten från hela Afrika.

Goodluck var på invigningsceremonin och matchen därefter.

Paraguay
President Fernando Lugo.
Jodå, fotboll är viktigt i Paraguay. Inför matchen mot Italien skickade presidenten ett brev till spelarna i laget och bad dem att spela med ”samma inställning som (skottskadade lagkamraten) Salvador Cabañas”. Sen förklarade han halv nationell helgdag så att alla skulle kunna se matchen.

Portugal
Premiärminister José Sócrates.
Sócrates pumpade upp laget inför VM, poserade med spelarna och förbundskapten Queiroz och sa att ”med lite tur kan vi vinna alltihop”.

Schweiz
President Doris Leuthard.
Var på plats vid invigningen i Joburg och träffade spelarna före matchen mot Spanien.

Serbien
Premiärminister Mirko Cvetković.
Nej, jag har faktiskt inte lagt märke till honom alls i fotbollsbubblan.

Slovakien
Premiärminister Robert Fico.
Fico är en fotbollsfantast, men han har lite annat för sig. I veckan har hemliga inspelningar publicerats, där han ska ha skrutit om skumma affärer för att dra in sponsorpengar till sin valkampanj. Hans egen kommentar till den slovakiska pressen har inget med fotboll att göra, men vi publicerar den ändå, bara för att ni ska leka med tanken att det var en pressad Reinfeldt som sa det:
– Jaha, nu kommer ni att runka till det här allihop. Jag önskar er en trevlig sexuell upplevelse.

Slovenien:
Premiärminister Borut Pahor.
Pahor putsade landslagets skor när de kvalat in till VM, för att hålla sin insats i ett vad. Efter vinsten mot Algeriet i veckan var han lycklig som ett barn.
– Det här var en episk seger som återigen visar att vi är ett litet land med ett stort hjärta.

Spanien
Premiärminister José Luis Zapatero.
Den förste Barcelona-sympatiserande premiärministern i Spaniens historia har hamnat i en stor, underhållande kritikstorm. Zapateros socialistparti har just presenterat ett hård ekonomiskt sparpaket, och kritikerna menar att det inte är en slump att det sker just nu, när alla är upptagna med att kolla på fotbolls-VM.

Sydafrika
President Jacob Zuma.
Ja, han är förstås delaktig i nära nog allt som rör sig i och kring VM.

Tyskland
Förbundskansler Angela Merkel.
Basti Schweinsteigers största supporter gick ut och tippade 2–0-vinst i premiären. Merkel har avslöjat att det är hon som är familjens största fotbolls-fan och att hon skulle vilja ha ett backspegelsfodral i tyska lagets färger.

Uruguay
President José Mujica.
Jodå, presidenten var tillfreds med 3–0-segern mot Sydafrika i onsdags. Samma dag som matchen spelats nådde han sin största politiska framgång hittills, när en fyra år lång gränstvist med argentinska aktivister fick sin lösning.
– Det var dagens fjärde mål! jublade Mujica.

USA
President Barack Obama.
Visst, Obama är en basketman. Men det hindrade inte att han bjöd in hela soccer-laget till Vita huset före avresa. När han höll möte med David Cameron i veckan slog de vad om en öl om vilket lag som skulle vinna möter England–USA. Vita huset kommunicerade ut resultatet av deras diskussion om matchen:
– They agreed to disagreee.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB