Startsida / Inlägg

Woe of the Vuvuzela

av Simon Bank

Jag vet inte hur mycket det susat igenom i mediebruset hemma, men det här var ju Sydafrikas stora, stora dag.

Den 16 juni 1976 startade revolten i Soweto, den andra stora generationsvågen i protesterna mot boernas apartheidstyre. Lagarna om att all utbildning skulle ske på afrikaans fick de unga att resa sig och demonstrera. Kraftfullt, glädjefullt – tills kulorna började vina och hundratals unga fick sätta livet till. Repressionen gick in i en ny fas, en upptrappning som fick sin antites, som fick sin syntes, till slut, i ett nytt Sydafrika.

soweto.jpg
Idag är det 34 år sen, ”Youth Day” firades i hela landet med stora manifestationer och högtidliga tal. I tidningarna har firandet kopplats direkt till Bafana Bafanas ödesmatch mot Uruguay: ”Om det inte vore för offren i Soweto hade vi inte haft VM i ett fritt Sydafrika”.

Den här sortens historiedräkter brukar ju väldigt ofta fungera självuppfyllande, övertyga fotbollsspelare att göra saker de inte ens är mäktiga, och när Sydafrika stod i den där spelargången i Pretoria och sjöng så kändes det som att… kanske ändå.

Problemet är att de fortfarande inte är så mycket till fotbollslag.

Uruguay har visat sina kort i VM nu, de spelar hela tiden med sex-sju spelare bakom bollen, och de kan göra det eftersom de har ett enmans kärnkraftverk som heter Diego Forlán. Vilken fenomenalt sympatisk man till fotbollsspelare det där är. Om man frös bilden under en sekund av de 5400 i en match, vilken som helst, så skulle han befinna sig precis där man vill ha honom. På rätt sida i defensiven, spelbar i spelbyggnaden, runt straffområdet när det ska avslutas. En sydamerikansk Wayne Rooney.

Nu använde han Bafanas olycksman i det här VM:et, Aaron Mokoena, och pricksköt in 1–0 via hans rygg (bara det tredje målet hittills som inte görs i straffområdet). Och sen hade Sydafrika inget att bryta den här matchen med. Mphela var bättre än senast, men det var för lite, för sällan. Pereira 3–0, Parreira out.

Suarez var offside när han trollade fram straffen (som Forlán dundrade upp i taket) och utvisningen som avgjorde. Men det var bara verkan, inte orsak. Årets värdlag kommer bli det första i historien som inte går vidare från gruppen, och det speglar nivån de befinner sig på i världsfotbollen.

Uruguay såg, precis som alla sydamerikanska lag utom Argentina, oerhört defensivt sollit ut. Så har Chile, Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay hittills inte förlorat heller.

Det säger en del om vilken sorts VM det varit.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB