Startsida / Inlägg

A Game of Three Penalties

av Erik Niva

A game of two halves? A game of three penalties.

Men först, främst och viktigast –  vi har väl begravt farhågan om ett trist, kargt och torftigt VM nu? Det är nu ingen offensivfiesta vi ser och det förblir trist att så stor andel av post-match-diskussionerna ska handla om domslut, men det är smärre skönhetsfläckar som vi får lov att uthärda.

VM lever ju. VM sprattlar och sparkar och röjer runt och för en jävla massa oväsen.

Sedan slutspelet började har vi inte haft en enda själlös match här nere i Sydafrika. Alla har de haft sin egen särpräglade karaktär, och även om de inte alltid har varit välspelade har de för det allra mesta varit både svårlästa, spännande och tårstänkta.

Det är vad som betyder något. Det är vad som ger oss något att snacka om, något att minnas.

Inget undantag här. Dramatik ända in i och förbi Iker Casillas kombinerade returtavla-fotparad i den 89:e minuten. Kontroverser av sällan skådat slag i och med den där tre minuter långa trippelstraffen.

Min känsla var väl att den guatemalanska (?) domaren fick ungefär hälften av besluten rätt, hälften fel. Jag ser båda de inititala straffsparksvisslingarna som korrekta, även om nu David Villa spelade över på ett måltjuvskalkylerat sätt. Att Spanien blev bestraffat för att ha varit inne i straffområdet på sin offensiva straff snarare än på sin defensiva – där långt många fler spelare hunnit långt mycket längre – var… konstigt. Och att inte en returjagande Cesc fick en andrastraff när han vräktes över ända av Villar var ju bara bisarrt.

Hursom, Spanien imponerar fortfarande inte, men Spanien är likafullt i sin första VM-semifinal på 60 år. Och precis som tidigare ser det bättre ut för varje gång som den tjurskallige Vicente del Bosque byter sig längre ifrån sin grunduppställning.

Kärnan i deras modell finns ju fortfarande kvar runt Xaviniesta, men med en knapp vecka kvar till VM-finalen famlar de fortfarande efter ett fullt ut fungerande spel. Del Bosque har prick fyra dagar på sig att hitta det. Sedan står de mot Tyskland i en repris på EM-finalen, och där Spanien än så länge inte spelat på samma nivå som för två år sedan har ju tyskarna höjt sig flera klasser. Om inte Spanien presterar bättre än de gjort hittills i den här turneringen så vinner de inte den matchen.

***

Och så blev det alltså Europas VM ändå till slut, det här.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB