Startsida / Inlägg

How the Wes Was Won and Where It Got Us

av Erik Niva

Den här morgonen har jag blivit kommenderad att skriva en artikel om vänsterbackarnas nedärvda bögighet, men tja… Det får bli en text om det populärkulturella fenomenet Wesley Sneijder istället.

Vi har ju varit och småtafsat på hans återuppståndelse några gånger tidigare, men aldrig riktigt gått till botten med det, såsom holländska tv-ankaret Johan Derksen har gjort.
– Uppenbarligen spelar Wesley mycket bättre sedan han fick tillfredsställelsen att träffa Yolanthe. Och då är ju frågan, vore det inte en bra idé ifall hon tillfredsställde hela gruppen?

Wesley Sneijder var… inte road av det skämtsamma förslaget.
– Normalt sett så skrattar jag och Yolanthe åt den här sortens skit. Men nu har han gått för långt. Han implicerar att min fru ska uppträda som någon slags hora. Vad i helvete? Jag fattar inte det. Jag har aldrig sagt något negativt om honom. Jag skulle inte säga att hans fru ska prostituera sig själv. Jag hoppas bara att han är lika cool och macho när jag står framför honom, i verkliga livet. Det är så lätt att säga de här sakerna bakom en kamera eller en laptop, jag skulle vilja se honom i ögonen när han säger de här sakerna.

I det här skedet är det väl lika bra att återvända till basen. Ibizafödda 25-åriga Yolanthe Cabau van Kasbergen har blivit utsedd till sexigaste holländska tre av de fyra senaste åren. Det fjärde året drog hon sig ur tävlingen för att ge de andra tjejerna en chans. Wesley Sneijder tyckte att hon verkade… trevlig. Han skickade henne ett sms. Föreslog att de skulle bli tillsammans. De blev tillsammans. Wesley friade. Nu ska de gifta sig.

Så har alltid saker och ting funkat i Wesley Sneijders universum, och det var därför det blev en sådan chock mot hans självbild när han blev utsparkad från Real Madrid.

Men precis då – precis när hans karriär hade tappat riktningen – träffade han alltså denna Yolanthe. Och sedan dess har Wesley Sneijder hittat ett nytt fokus, kombinerat med någon sorts nytt inre lugn. Han har dessutom gått och konverterat till katolicism.
– Yolanthe är totalkatolik. Jag bestämde mig för att läsa mer om det, och pratade mycket med henne om det. Jag har alltid varit troende, men inte katolik. Jag pratade även med många Inter-spelare och klubbprästen om det – och nyligen döpte jag mig i Italien.
Nu sitter Wesley Sneijder nere i Sydafrika och ber varje morgon.
– Yolanthe gav mig en rosenkrans som var välsignad av någon präst i Italien. Vi ber med det varje morgon. Nu när jag är här får vi göra det per telefon. Före varje match ber jag på hotellrummet. Jag är rätt allvarlig och dedicerad med det här, och jag måste säga att det funkar. Livet är lättare för mig nu.

Sneijder noterade givetvis att Robin van Persie krävde att förbundskaptenen Bert van Marwijk skulle bytt ut honom i åttondelsfinalen mot Slovakien – han orkade bara inte hetsa upp sig särskilt mycket över saken.
– Omedelbart efter matchen var jag tvungen att gå framför tv-kamerorna, och det var då jag fick höra vad van Persie hade sagt. En gång i tiden hade jag reagerat starkt och sagt något dumt. Inte längre. Det finns ingen anledning att ställa till problem.

Hemma i Holland har nu Wesley och Yolanthe uppnått den där kändisstatusen som enligt obligatorium måste jämföras med den som David Beckham och Victoria Adams en gång hade i England. Och frågan är om inte deras genomslag är ännu kraftigare. Holland är ett mindre land, där det är ännu svårare att gömma sig för ett fotbollslandslag som ska spela VM-kvart.

Gamle fotbollsproffset Björn van der Doelen – gjorde bland annat ett 100-tal matcher för PSV på 90-talet – tyckte att det var dags att säga ifrån. Han skrev rätt och slätt en protestsång, ”Wesley en Yolanthe, goeie god hou toch op”, ”Wesley och Yolanthe, gode gud, sätt stopp för det”.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB