Startsida / Inlägg

RESPECT, find out what it means to me.

av Simon Bank

Erik Hamrén behöver exakt elva ord, Zlatan Ibrahimovic några fler, innan det kommer till det som betyder något.

”Respekt”.

Det kan finnas något rätt tröttsamt i det där uttrycket, det slits sönder och plockas fram lite när det passar, men den här gången handlar det nog mycket om det. Det fanns ingen dramatiskt i att en 28-årig Ibrahimovic, som stod inför sitt livs tuffaste klubbutmaning, tog en time-out och släppte taget om träningsmatcherna. Erik Hamrén har ägnat ett halvår åt att formulera en relation med, jo, respekt.

Nu är han tillbaka, förbundet slår på sin största trumma för en ”snabbt sammankallad presskonferens” och hela den svenska sommarpressen rusar till.

Det säger allt man behöver veta om Zlatan Ibrahimovics plats i svensk fotboll, om vilket utrymme han tar i anspråk.

Sveriges landslag skulle baxa runt på honom hela det här EM-kvalet, oavsett om de velat eller inte.

Hade han inte varit med hade allt handlat om hans skugga.

Nu kommer allt att handla om honom.

– Nu börjar en ny resa och jag vill vara med från början, sa Zlatan.

Så gör det till en bra resa, då. Gör något bra av allt det där utrymmet. Det finns ny luft i det här landslaget, ett nytt system och en lite lynnig men väldigt positiv förbundskapten.

Det kan bli bra, det kan bli förbannat kul, och Zlatan får själv formulera sin roll i det här laget, vem han vill vara i den här gruppen.

Det finns något sympatiskt och symboliskt i att Hamrén ställer Zlatan bredvid Svensson och kallar båda lagkaptener. Där har ni ju hela utmaningen, hela uppgiften: Att få de där delarna att fungera tillsammans (och ja, det finns något elegant i att Svensson heter just Svensson, om ni förstår), och att ordna en rättvisa som baseras på behov snarare än på en väldigt rak linjal.

När (ja, eller om) Zlatan Ibrahimovic kommer tillbaka till Ciutat Esportiva Joan Gamper så kommer han till ett omklädninsrum fullt av spelare som kan berätta om hur det är att nå så långt man över huvud taget kan nå med sitt land.

Igår satt Zlatan i vitt över vitt (såg han inte lite ut som någon ur Miami Vice?) och sa i alla fall en riktigt intressant sak om sitt spel i Barcelona.

Han förklarade att han trivs bäst när han får spela som ensam nia och röra sig fritt. Som han gjorde i Ajax, Juventus och Inter – men inte i Barcelona.

Pep Guardiola har sitt problem att lösa med Ibrahimovics roll i Barça.

Erik Hamrén har just löst sitt problem, och om ni kände en fläkt dra igenom den här vidriga hettan i morse så var det ljudet av när en svensk landslagsspelare pratade om medaljer igen.

Och menade det.

/Simon Bank 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB