Startsida / Inlägg

The Final Countdown, pt II

av Erik Niva

The son of a miner.

För några veckor sedan fick Xavi frågan ifall han hade drömt om att göra mål i VM-finalen. Han skakade på huvudet.
– Nej, det får Villa göra. Det är han som är stjärnan.

Hittills har David Villa gjort fem mål i den här turneringen, och för El País har han gått igenom vart och ett av dem.

Spanien-Honduras, 1-0
”Det vackraste mål jag gjort, och förmodligen det som laget behövde allra mest. Efter förlusten mot Schweiz var det viktigt att göra ett tidigt mål för att få tillbaka självförtroendet. Det var en individuell aktion från vänsterkanten, gick väldigt snabbt. Jag gick förbi två försvarare, skar in för att hitta en vinkel för skottet och fick iväg det med högerfoten samtidigt som jag föll. Jag kände direkt att det var ett bra skott. Det var ett snyggt mål och framförallt väldigt viktigt”.

Spanien-Honduras, 2-0
”Målet som gav lugnet till Spanien. Efter det började jag dock spela sämre, i synnerhet efter straffen som skulle inneburit mitt tredje mål. Det här målet kom på en kontring. Xavi gjorde det mästerligt i mitten, och släppte ut bollen till Navas på högerkanten. Istället för att gå på djupet så sökte jag mig till straffområdeslinjen och erbjöd det alternativet. Navas såg mig, och jag sköt direkt med högern. Jag hade tur, eftersom den styrdes på en försvarare, men det gav oss ett resultat som gjorde så att vi kunde slappna av lite”.

Spanien-Chile, 1-0
”Antingen så vann vi, eller så åkte vi hem. Chile gjorde det rejält svårt för oss från början, för det är ett skickligt och hårt arbetande lag. De dominerade matchen, fram till det att Xabi Alonso slog en lång boll till Torres som hamnade i duell med den chilenske målvakten, Bravo. Fernando har fått mycket kritik, men hans arbete har gjort så mycket för oss andra i laget. Rekylen från målvakten kom till mig, och jag tänkte inte. Jag fick tomt mål, men det var nästan 30 meter ut. Jag sköt bara direkt med vänstern, och den gick in. Men det målet hade inte betytt något för oss ifall det inte var för målet som Iniesta gjorde, det som i slutändan gav oss vinsten och tog oss vidare från gruppen.”

Spanien-Portugal, 1-0
”Ett typiskt spanskt mål, då det kom till efter många passningar. Till slut kom bollen till mig på djupet. Den portugisiske målvakten – som gjorde en fantastisk match – räddade det första skottet, men jag hade tur. Returen kom tillbaka till mig, och då kunde inte Eduardo längre göra något. Det var ett mål som gjorde mig väldigt glad för lagets skull. Vi hade förtjänat det. Vi hade fått jobba väldigt hårt för att få igång spelet mot ett Portugal som var väldigt defensivt välorganiserat.”

Spanien-Paraguay, 1-0
”Ett mål som definierar hur kvarten mot Paraguay såg ut. Det var ett mål som kombinerade ihärdighet med kvalitet. Anfallet startade långt bak i planen med en passning från Xavi till Busquets som förlängde den vidare till Iniesta. Han gjorde det strålande, och såg Pedro på andra kanten. Avslutet från Pedrito var väldigt bra, och jag trodde att bollen var på väg in, men på instinkt gick jag ändå på returen ifall nu bollen skulle träffa stolpen. Och det gjorde den. Jag tog fast bollen och fick iväg den. Den tog i stolpen – och jag trodde att den gick ut – men sedan tog den i andra stolpen och gick in. Anfallet är fantastiskt, men avslutet från mig är dåligt eftersom jag hade kroppstyngden fel. Det är inte mitt mål, utan lagets”.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB