Startsida / Inlägg

We’re So Young and So Gone

av Simon Bank

Övriga världen börjar sippra in i medvetandet. Jag läser a tt Palermo-presidenten Zamparini säljer Simon Kjaer, upptäcker ufo-tecken på sina fält och låter bli att sparka tränaren den här veckan. Kan inte bestämma mig för vad som är mest sensationellt. Blir genuint upplyft av den här undersökningen, som visar att fotbollssupportrar är mindre trångsinta än både ni och jag trott. Nio av tio tycker att homofobi känns gubbgammalt, och en klar majoritet ställer sig bakom öppna spelare. Framåt, uppåt! Och jag noterar att Hasse Backe tänker släppa namnet på Red Bulls nya storstjärna den 14 juli – Frankrikes nationaldag, och dag nummer 14. Go figure.

Men om vi ska försöka säga något vettigt om VM idag också?

Tja, vi kan väl ge oss på de unga dådå. Ni vet ju att Tysklands charmanta framgångssaga tagits som bevis för att unga spelare kan bära ett landslag till VM-semi. Och det kan de ju, så klart. Men vi svenskar noterar ju också att vår gyllene U21-generation haft det lite svårt med karriären post-EM, så det finns bevisligen inga garantier. Och om vi trendspanar lite djupare ändå? 

Jo, då ser det ut så här – sett till hur många VM-spelare som plockats ur de senaste sex årens finallag i U21-EM. Startspelare i fetstil:

Italien – guld 2004:
2010: Daniele De Rossi, Angelo Palombo, Alberto Gilardino.

Serbien – silver 2004:
2010: Vladimir Stojkovic, Branislav Ivanovic, Milos Krasic.

Holland – guld 2006:
2010: Michel Vorm, Demy de Zeeuw, Klaas Jan Huntelaar.

Holland – guld 2007:
2010: Ryan Babel.

Serbien – silver 2007:
2010: Antonio Rukavina, Aleksandar Kolarov, Branislav Ivanovic, Gojko Kacar, Zoran Tosic, Milos Krasic, Dragan Mrdja.

Tyskland guld 2009:
2010: Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Sami Khedira, Mesut Özil, Marko Marin, Dennis Aogo.

Slutsatser? Svårt, med ett begränsat underlag kommer man inte längre än till att konstatera att det fortfarande är rätt långt mellan juniorlag och seniorlag.

Och så en grej till att kommentera, fast man inte borde.

Fifas tekniska grupp har alltså släppt sina nomineringar till omröstningen om VM:s främste spelare. Och de är ett skämt. De är alltid ett skämt. Det är som när de fuskade bort Cristiano Ronaldo från omröstningen om VM:s bäste unge spelare för fyra år sedan eftersom han filmade. Den här gången har de bestämt att Lionel Messi och Arjen Robben gjort bättre, viktigare insatser än en hederligt ohederlig gammal mittfältsgnuggare/spelmotor som Mark van Bommel. Det beror förstås på att van Bommel är en gris, och Fifa vill inte premiera annat än tunnlar och fina passningar.

Det är så fjantigt att man rodnar. 

/Simon Bank 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB