Startsida / Inlägg

Water Can Be Found in Tennis Balls

av Simon Bank

Se där. Juventus stänger sin Mercato, Inter missar årets Sneijder-köp (Inler), Robinho ansluter till brassekolonin på Milanello och Roma skaffar sig ett absolut livsnödvändigt forwardsalternativ i Borriello.

Och här har jag ju lovat att bjuda på vatten.

Jag vet att ert intresse av franska andraligan är begränsat, jag kan erkänna att mitt eget intresse av franska andraligan äger sina klara och stora begränsningar – men det hindrar ju inte att en bra berättelse är en bra berättelse, väl?

För inte har ni väl hört talas särskilt mycket om den klatschigt döpta klubben Évian Thonon Gaillard FC? Den är baserad i Savojen, alldeles vid fransk-schweiziska gränsen, och har – lite som Marie-Louise De Geer Bergenstråhle Ekman – fått sitt namn genom en serie sammanslagningar (2007, 2003). De är ett Arles-Avignon i superskala, kan man säga. För fyra år sen spelade de i samma serie, i fjärdedivisionen CFA. Arles gick upp, Évian TG väntade ett år till. Året efter, 2007-08, sopade de hem serien, och efter två år i den serien slog de i våras alla tiders poängrekord i National (tredjedivisionen) och tog steget upp i proffsfotbollen för första gången.

Då, sommaren 2009, klev Franck Riboud in som hederspresident.

Riboud är vd för Danone-gruppen, världens största mejeriföretag och ägare bland annat till vattenvarumärket Évian. Det var då som Thonon fick tillnamnet Évian.

Varför? Varför gick ett av världens största företag in i en liten miniklubb som knappt finns?

– Om vi ville hade vi kunnat gå in som tröjsponsor i en stor, internationell klubb. Men det skulle inte passa i vår anda. I grund och botten är tanken att skapa ett socialt band. Croix-de-Savoie (som klubben hette förut) passade profilen. Jag sköt till pengar och drog med mig lite vänner, har Riboud förklarat.

Japp, och det är ju här det blir intressant.

Riboud är inte vem fan som helst. Han har de vänner han har.

Så kom det sig att Évian TG nu delägs av världsmästaren och Uefa-mästaren Alain Boghossian, av världsmästaren, europamästaren och Champions League-mästaren Bixente Lizarazu och av världsmästaren, europamästaren, Champions League-mästaren och Universum-mästaren Zinedine Zidane. De har kunnat värva hyfsat, men inte galet, och de har börjat bygga ett rätt hyfsat lag. På försäsongen kunde man förstå att de verkade mena lite allvar, när de spöade upp Ligue 1-lag som Sochaux och före detta Ligue 1-lag som Grenoble.

Riboud?
– Vet du vad min målsättning är? Att vårt juniorlag ska vinna Coupe Gambardella (Frankrikes U19-mästerskap). Det stämmer till hundra procent överens med vårt projekt. Den första regeln är ödmjukhet.

Ja, och varför var det så viktigt för mig att dra den här storyn just igår kväll – tills mina chefer avbröt oss – kan man undra.

Jo, helt enkelt för att Évian då spelade sin femte match för säsongen, att 22-årige Paris-grabben Kevin Bérigaud avgjorde på stopptid och att tabelltoppen i Frankrikes näst högsta serie därmed ser ut precis så här:
evian.png

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB