Startsida / Inlägg

We aren’t the Champions

av Simon Bank

Jaha. Det var det, det.

Rosenborg tremålsmanövrerade ut AIK, och om det var ett väldigt trist Champions-miss-jubileum (tionde raka) för svensk fotboll så fanns det i alla fall en liten poäng i den här förlusten i AIK. Om Europa-äventyret kostat en del i energi så borde det, trots siffrorna, ha gett en del i självkänsla – och den kan Gnaget behöva här på hemmaplan.

De gjorde ju det här helt okej. Inte så att de förtjänade mer än de fick, och inte så att de skapade särskilt mycket i anfallsväg, men den lite ökade koncentrationen, den lite mindre pressen, gjorde att de kunde gå in i två skandinavderbyn och spela riktigt, ordnad fotboll.

De fick till och med mer utrymme för eget spel ikväll än senast, Mohamed Bangura fick boll i fler och bättre lägen och såg inte bara ut som en spelare som bottnar på den här nivån – han hör hemma här, och förmodligen högre upp ändå.

Däremot gör inte ett kvalitetstömt och söndervärvat AIK det, det är inte märkvärdigare än att de mötte ett lag som är både mer samspelt och bättre individuellt.

Precis som på Råsunda så syns det ju att Dulee Johnson klarar sig, och att Bangura och Atta är på riktigt. När de kommer nära varandra och kan kombinera händer det saker. Men resten… ett par av dem kan göra det bra i en fungerande miljö, men så mycket mer är det inte. Ska man ställa frågor till Alex Miller så är det samma som senast.

Varför spelar han en otränad, orörlig Ljubojević när de ändå inte spelar target-fotboll? Jag frågade honom om det senast, om tanken bakom att spela big man-little man på topp, men då menade han att det inte alls var tanken.

Då undrar man lite vad tanken är. Ljubojević är inte Laudrup, om man säger.

Jaja. AIK hängde kvar i en halvlek och lite till, men ett skyttekungsmål (Rade Prica) dödade matchen, ett juniormisstag (Turina) begravde den och ett superskruvat sandåkersskott (Lustig) rundade av.

I en halvlek gjorde AIK ett gott dagsverke. Det kunde varit värre.

…ja, och det var det ju för en del andra.

Fiaskoligan?

Tja, att Celtic rasar är faktiskt inte särskilt överraskande. Braga är ett starkt lag, och ett ekonomiskt pressat Celtic är inte vad de varit.

Nä, den stora smällen är förstås Fenerbahçe. Jag hade ett öga på andra halvlek, och utöver en pigg Gökhan Gönül och en kvick Issiar Dia var det ett platt, svagt och korkat coachat fotbollslag. Sista chansen rök när Stoch filmade till sig ett rött kort (senast var det Kazim-Richards som åkte ut tidigt), och 0–1 mot Young Boys, hemma på Şükrü Saracoğlu… undrar vem som tränar Fener nästa vecka.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB