Startsida / Inlägg

Customers, United, Will Never Be Defeated.

av Simon Bank

Om historien har sina dubbla lager så syns de idag. Man behöver inte heta Francesco Totti för att komma ihåg europacup-finalen 1984, den som spelades i Rom mellan Roma och Liverpool, när Bruce Grobbelaar dansade och Liverpool vann. När Agostino Di Bartolomei slog en straff, på dagen tio år innan han tog sitt liv.

Totti pratade om den där finalen, och om Romas predestinerade öde att få spela en ny final, gärna mot Liverpool, när Champions League avgjordes i Rom igen i fjol. Men ödet ville inte riktigt det, ödet ville fläta ihop Romas och Liverpools öden på ett helt annat sätt.

Idag är det lördag i september, och rödglödgad kris vid Tibern och Mersey.

Problemen är snarlika.

Lag som sackar och förlorar matcher. Tränare som är pressade av blinda domare, enögda fans, palatskupper och press. Klubbar som letar efter ägare eller vill bli av med ägare. Romas aktiekurs sjönk med 2,5 procent efter förlusten mot Brescia i onsdags, och interna problem i Unicredit gör att försäljningen av klubben verkar dröja ett tag till. De senaste spekulationerna handlar om att klubben nedvärderas, vilket skulle öka chanserna att en romersk intressent kliver in och tar över Roma.

I Liverpool handlar kampen om att få bort de amerikanska ägarna, trots att Hicks desperat letar efter sätt att finansiera en väg ut ur sin personliga kris. På nätet skenar mejlkedjor och proteströrelser, när Hicks besökte en bank i New York stod en LFC-supporter utanför med en protestskylt, på twitter finns speciella avatar-symboler som fansen använder för att ta avstånd från jänkarna.

Idag möter LFC Sunderland i en ny, oerhört viktig match. Just i detta nu håller Spirit of Shankly, proteströrelsens huvudorganisation, möte på en italiensk krog i Liverpool One för att vässa kampanjen ytterligare. Det kommer att protesteras mot ägarna både under och efter matchen.

I veckan förklarade Roy Hodgson att protesterna knappast gör hans jobb lättare, igår svarade SoS med ett långt uttalande där de pratade om sitt ansvar att tänka längre än en ligastart.
– Vi kommer att slåss för vår klubb, får att få den på rätt väg i styrelserummet. Vi, som supportrar, har ett ansvar att försvara vår fotbollsklubbs framtid. Imorgon
(idag) fortsätter kampanjen för att fullfölja den plikten.

Den moderna fotbollen är en dans över ett stup. De demokratiska klubbstrukturerna i länder som Spanien och Sverige är ett skydd mot misshandel, familjeägandet i Italien där klubbarna är totalt förknippade med den lokala politiken, är ett skydd på ett annat sätt.

I England är fotboll business. Idag är det kunder, lika mycket som fans, som protesterar round the fields of Anfield Road.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB