Startsida / Inlägg

A rope, a tree

av Erik Niva

En vecka för domardebatt i vissa hörn av fotbollens Europa, och allra mest intensiv har den varit i Skottland. Ni har förmodligen redan hört om Steven Craven, linjedomaren som hävde en Celtic-straff och därefter hamnade i en virvelvind av hot och kritik som var så intensiv att han bestämde sig för att sluta döma.

Den situationen intensifierades sedan ytterligare av en Majstorović-knuff i Old Firm-derbyt, en knuff som ledde till en straff trots att domaren Willie Collum tycktes ha ryggen mot situationen. Champagne-Charlie Nicholas rasade i tv, Celtic krävde en skriftlig förklaring från förbundet och Collum fick ta emot hotfulla telefonsamtal i hemmet.

Hetsen runt Old Firm-klubbarna har inneburit att arbetsklimatet för skotska domare alltid varit bistert, men har det nu blivit ännu värre än någonsin tidigare? Gamle domarprofilen Kenny Clark tycker det:
– Det är i alla fall värre än det var för säg tio år sedan. Folk skriker åt en på gatan, man får de där hoten på telefon, det har funnits tillfällen då domare fått hotbrev med rakblad i kuvertet och vi känner till tillfällen där domare fått rutorna i sitt hem krossade.

Situationen är svårbemästrad, och det ligger såklart nära till hands att mullra om att det borde vara förbjudet att kritisera domare offentligt. Men nä, jag tror verkligen inte att det vore någon bra idé. Problemen skulle bara växa sig ännu större ifall alla låtsades som att det regnade då ett tydligt domarmisstag avgjort en viktig match, och till slut skulle vi stå där med en fotbollsmotsvarighet till ett politiskt missnöjesparti, en ilsken skara människor som växer fram i vakuumet som uppstår där debatten tar slut.

***

På andra sidan Europa – långt borta i Ukraina – har Sjaktar Donetsks rumänräv Mircea Lucescu fortfarande inte lyckats smälta några domslut som de fick emot sig i förra veckans Champions League-match mot Arsenal på Emirates.
– Det är enkelt att vara i Arsenals skor när man får två mål till skänks. Deras första mål var 100 procent offside – Arsenal-spelaren var mer än en meter framför sista försvarare – och det skulle aldrig ha fått någon straff i samband med sitt tredje mål.

Lucescu raljerade sedan om hur han hoppas att Sjaktar-fansen från och med nu sätter samma press på domarna som  han upplever att de stora västeuropeiska klubbarnas supportrar gör – ”det är mycket viktigt om man ska lyckas i Europa” – men kom därefter fram till den poäng som gjorde hans ryande tankvärt. Han menar att problemet med domsluten på Emirates i grunden berodde på att matchen dömdes av en norrman, Svein Oddvar Moen.
– Jag tycker inte att skandinaviska domare borde få döma matcher där engelska lag är inblandade. De delar samma anglosaxiska kultur, och många av de skandinaviska domarna är till och med utbildade i England. I de matcherna får det engelska laget alltid domarfördelar.

Själv håller jag ju inte med Lucescu hela vägen ut – och jag tror inte att Chelsea FC, Anders Frisk eller Tom Henning Øvrebø gör det heller – men jag förstår vart han kommer ifrån, jag kan se hur han har fått ihop sitt teoribygge.

Och jag tror framförallt inte att fotbollsvärlden varit en sundare plats ifall han tvingats hålla inne med sitt svavel.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB