Startsida / Inlägg

I ain’t Working on a Monday

av Simon Bank

Man åker till Amsterdam. Man går på presskonferenser, ser träningar, pratar med folk, tittar på den fenomenale övermänniskan Dirk Kuijt – men det enda som händer är att man hamnar efter med allt annat.
Fotbollen vilar ju inte, bara för att vi bestämt oss för att det ska spelas ödesmatch i Holland.

Så ja, jag får använda nätterna till sånt istället för att ränna ute och suga blod, slåss med varulvar och dejta Anna Paquin och annat som alla normala ungdomar gör.
Och vad är det nu vi missat?

Till att börja med: Totti.

Det går inte att vända ryggen till Francesco Totti utan att det händer något. I fredags, under landslagsuppehållet, hade han tränat som vanligt, men också bespetsat sig lite på en kulturhändelse han sett fram emot ett tag. U2 var på Olimpico, och Er Pupone hade fått finfina biljetter. Efteråt åkte han hem, kysste barnen godnatt, gick och la sig och… väcktes av polisen. De ringde halvtre, för att tala om att Tottis Mercedes, parkerad alldeles utanför porten, hade vandaliserats illa.

Polisen utesluter inte att det var en riktad attack, att de slog sönder bilen eftersom den tillhörde Totti.

Och spelningen? Den fick fina recensioner. Bono hade ändrat i spellistan, och överraskade fansen med att spela Bad, vilket sker rätt sällan. Den här bloggen tror inte på slump, men vi tror på Totti – och tänker att den spelades just för honom. Innan vi går vidare kontemplerar vi texten i ett par minuter.

If you twist and turn away, If you tear yourself in two again
If I could, yes I would

If I could, I would
Let it go, Surrender, Dislocate
If I could throw this
Lifeless lifeline to the wind
Leave this heart of clay

See you break, break away
Into the night, Through the rain, Into the half-light
Through the flame

If I could through myself
Set your spirit free

I’d lead your heart away
See you break, break away
Into the light
And to the day
pupone.jpg

 •••
Och om vi nu ändå är i Italien och inne på temat Roma-hjältar så kan vi väl be om ursäkt för vår bristande uppdatering på temat Zdenek Zeman.

Ursäkta.

Vi har berättat att fotbollsvärldens främsta offensivapostel tog över Foggia, men vi har slarvat med resultatrapporterna. I rossoneri ligger på en bekväm sjunde plats i Lega Pro 1, efter förlust (1–2) mot Gela igår. Foggia har vunnit lika många matcher som man förlorat, men Zeman-signumet hittar vi förstås i målskillnaden.

19 mål för, 17 mål mot. 36 mål på åtta matcher, Foggia har gjort sju mål mer än laget som leder serien (Atlético Roma) och släppt in fem mål mer än laget som ligger sist (Barletta). För ros skull plockar vi fram ett klipp som visar avsparken mellan Foggia–Foligno, det är Foggia som spelar av – och direkt skickar fram åtta spelare på offensiv planhalva.

Hur matchen slutade? 4–4.

•••

Mer italienskt? Ja, om ni tjatar så.

Ni minns ju det till slut rätt tröttsamma djurundret Paul, den där självgoda jävla bläckfisken som drog hem en massa pengar på oddset under VM? Han har ju gått i pension nu, och ligger poolside och räknar pengar. Men när molluskerna viker ner sig står italienarna ryggradsdjursraka och tar jobbet.

I Coverciano finns inte bara den italienska tränarutbildning som gör italienarna till unikt utbildade fotbollsledare. Där finns även en karp som heter Gina, och som tippar rätt på allt.

Gina hade tippat rätt i alla Prandellis landskamper fram till mötet mot Nordirland i fredags. Förlust mot Elfenbenskusten, vinster mot Estland och Färöarna.

Inför Nordirland fick hon chansen igen. Och tippade 0–0.

•••

Avslutningsvis så tar vi steget till Tyskland och ett litet modeinspel. Ni minns hur charmigt Die Mannschaft betedde sig i Sydafrika? Och ni minns hur stilig Jogi Löw var på bänken?

Dåså.

Då vill ni förstås göra allt ni kan för att lägga vantarna på den blå kashmirtröja som Jogi sportade mest hela tiden under VM. Den blev ju lite av ett kultklädesplagg, den där tröjan, och fabrikanten Strenesse var överlycklig.
jogi.jpg

Men vem i hela världen vill äga en kopia när man kan äga orginalet?

Före matchen mot Turkiet skänkte Jogi Löw sin turtröja till Bilds välgörenhetsprojekt Ein Herz für Kinder, och nu kommer den att auktioneras ut i en direktsänd tv-gala den 18 december, alldeles före jul.

Om ni vill ropa in den perfekta julklappen så är det bara att slå till. Senast som det tyska landslaget auktionerade ut artefakter så handlade det om Jens Lehmanns fusklapp som han använde i straffläggningen mot Argentina 2006.

Den gick för en miljon euro. Men det är ju skillnad på en papperslapp och en fin, varm tröja.

/Simon Bank

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB