Startsida / Inlägg

Angel of the North

av Erik Niva

Här finns trådar att knyta ihop.

Inför kvällens landskamper skrev jag alltså en text om den engelske debutantcentern Andy Carroll, en text som egentligen mest handlar om Gateshead – fabriksstaden på Tyneside som fostrar tragiska genier, som format såväl Carroll som Paul Gascoigne och den suicidale centerhjälten Hughie Gallacher.

angel400.jpg

Ett aktuellt namn saknades för att göra artikeln komplett, i synnerhet en vecka som denna.

Cardiff Citys målmaskin Michael Chopra är också stöpt i samma strukturer. Hans föräldrar drev en tidningskiosk i Gateshead, och som femåring tog hans pappa för första gången med honom till St James’ Park. Sedan följde den sedvanliga lokalhjältesagan; målregn i juniorlagen och a-lagsdebut som 18-åring parat med rykten om krogliv och missbrukarbeteende.

Michael+Chopra.jpeg

Karriären stagnerade i takt med att skandalerna blev fler. När Chopra var 24 gifte han sig med fotomodellen Heather Swan, i samband med ett sånt där sjaskigt kändisbröllop där vodkan flödade ur någon sorts isskulptur, ett sånt som kostade flera miljoner kronor att arrangera men som betalades av en skvallertidning. Redan vid frukosten morgonen efter var de nygifta osams, och tillbringade sedan den andra veckan av sin bröllopsresa på var sitt håll.

En månad efter ceremonin fick polisen ingripa för att avstyra ett bråk mellan paret utanför Perdu Bar i centrala Newcastle. Några dagar senare skrev Chopra in sig själv på Sporting Chance-kliniken – rehabcentret som drivs av Tony Adams, och i första hand är tänkt att hjälpa idrottare med missbruksproblem. Han hade för avsikt att jobba med sitt spelberoende, sina vredesutbrott och sina ”relationship issues”.

Det tycktes inte gå något vidare. Ytterligare fem månader senare ändrade Swan sin Facebook-status till ”singel”, och uppdaterade sidan med budskapet: ”Heather will have a new number tomorrow, ha ha”.

article-1248922-082C44B5000005DC-165_468x286.jpg

Andy Carroll och Michael Chopra har mycket gemensamt, men har även ett par viktiga bakgrundsfaktorer som skiljer dem åt. Medan Carrolls pappa är en vanlig Geordie-knegare heter Chopras pappa Minty i förnamn, och kom till England som invandrare från Indien.

Där Caroll ägnat de senaste dagarna åt att träna med Fabio Capellos engelska a-landslag har Chopra flugit till Abu Dhabi för ett möte med Fotbollsgalans egen Bob Houghton, som ju förblir förbundskapten för Indien ett litet tag till.
– Jag har pratat med dem i några år, men när jag var yngre hoppades jag väl fortfarande få representera England. Idag känns det annorlunda, nu känns det som att det är dags att få det gjort. Jag hoppas kunna bli en förebild för asiatiska ungdomar i England, hoppas kunna inspirera dem.

Chopras historia sammanfaller ju med två av fotbollssportens stora mysterier; varför lyckas inte fler spelare med asiatisk invandrarbakgrund i den brittiska fotbollen – och varför har miljardnationen Indien alltjämt så förtvivlat svårt att få ihop ett vettigt fotbollslandslag.

Att inte matchen i Abu Dhabi fått Michael Chopra avskräckt från sitt nya äventyr är bara det ett litet mysterium; Indien förlorade landskampen mot Kuwait med 9-1.

/Erik Niva 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB