Startsida / Inlägg

Brighton Rocks

av Erik Niva

Några korta stoppbollar innan vi startar dagen, va?!

Superclásico igår kväll. River vann för första gången på tre år, och ett patetiskt Boca sjönk ner till femtonde plats i tabellen.

Speltekniska detaljer är ju aldrig huvudsaken med de här matcherna, utan jag väljer att ta med mig ett knippe andra detaljer ut på andra sidan.

Först och främst – kvalitetsjubel som följer på att Jonathan Maidana nickar in matchens enda mål.
Därtill – lägg märke till hur jävla briljant Maidana tar ut målet i förskott, hur han påbörjar sitt firande när bollen fortfarande är goda fem meter från mållinjen.
Men framförallt – gött jäkla tryck när lagen marscherade ut på plan. Har tyvärr inte hittat något bra klipp på den pyrotekniska orgie som följde på segermålet ännu.

***

Och det trodde ni inte, men just pyrotekniken är det som blir min smidiga övergång från Superclásicon i Buenos Aires till ett FA Cup-omspel nere på den engelska sydkusten.

Men även om nu Brightons fans fick för sig att bränna rökbomber och slänga in en bengal på planen i Woking – saker som i stort sett aldrig händer i England – var det ju inte det som var huvudsaken med den matchen. Istället kom chocken när man ögnade igenom Brightons laguppställning.

På vänsterbacken: det lilla snidarsvinet Mauricio Taricco. Om ni nu tyckte att kopplingen mellan Buenos Aires och Boca var lite löddrig. Vi Tottenham-fans har inte sett honom sedan han gjorde så här mot Leeds 2003, men någonstans i bakhuvudet fanns väl att han flyttade till West Ham där han drabbades av en svår skada ganska omedelbart.

Nu gjorde han sin första riktiga match på sex år. Och givetvis blev han utvisad.

***

Åsså måste jag bara lägga på den här Rafael van der Vaart-intervjun, visserligen hämtad från The Sun, men ändå underbart illustrativ kring hur Harry Redknapp egentligen uträttar sina stordåd i Tottenham.
– Det är inga långa, tråkiga taktiksnack, som jag vant mig vid i Real Madrid. Det finns en tavla i omklädningsrummet, men Harry skriver inget på den. Det enda han säger till mig är: ”Du spelar till vänster eller höger, jobbar hårt, har kul och visar upp ditt bästa jag för fansen”. Sen får försvararna instruktioner om vilka de ska markera på hörnor och frisparkar – och det är mer eller mindre det.

Men det envetna drillandet på träningarna då?
– Det är inte så att vi inte gör någonting – men det är bra nära. Till exempel, förra helgen satte Gareth Bale en nick på min hörna. Men vi tränade inte en enda minut på det, det var ren tur. Bra inlägg, bra nick, inget mer. Det handlar om känsla, och det är vad jag har just nu i Spurs. Jag försöker slå bästa tänkbara passningar till killar som Bale, som försöker göra mål. Det är vår taktik.

Känns tryggt.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB