Startsida / Inlägg

El Retorno del Rey Roman

av Simon Bank

Vi börjar så här:

Häromveckan satt jag i Club Calcio-studion och pratade om svärmorsdrömmen Javier Pastore. Jag berättade om den ende spelare han någonsin dyrkat, hur han efter ett provspel i Europa kom hem och var fullkomligt överlycklig, trots att han inte lyckats få något kontrakt. Han hade ju fått ta ett foto tillsammans med Juan Roman Riquelme.

Vad jag inte sa då var att Pastore sedan fick möta Riquelme på planen också, efter Riquelmes återkomst till argentinsk fotboll. Boca mötte Pastores Huracán, och Pastore jagade Riquelmes tröja efter slutsignalen och var smått otröstlig när någon annan hunnit före.

Ett par dagar senare fick Pastore ett paket på posten. Med en signerad tröja i.

Vatten under broarna, nu är Javier mannen som världen vill ha mer av. Men just idag är det Riquelme som får rubrikerna hemma i Argentina igen.

I natt (halvett svensk tid) tar ett formsvagt Boca emot de regerande clausura-mästarna Argentinos Juniors hemma på Bombonera. Det är en viktig match, men framför allt är det Riquelmes Stora Återkomst.

Det har gått ett halvår sedan han opererade bort brosk i sitt vänstra knä, och Boca har haft det jobbigt utan hans passningar fram till vänfienden Martin Palermo. Riquelme har skrivit på ett nytt kontrakt, supportrarna har visat sin kärlek genom att Facebook-kampanja fram ett beslut om en tvåmeters Riquelme-staty på Boca-muséet Pasión Boquense, och hans nye tränare har svårt att dölja sin upphetsning:

– Det är första gången jag kommer coacha någon jag ser upp till, medger Claudio Borghi.

Återkomsten är förstås inte det enda som laddar miniderbyt med ett extra värde. Det var Borghi som gjorde Argentinos till mästare i våras, och det är första gången han möter sin gamla klubb (låt vara att han är avstängd och inte får coacha från bänken). Riquelme är också fostrad i Argentinos, samma väg som en annan ganska duktig argentinsk tia.

Och… om nu inte Riquelme orkar spela hela matchen så lär det finnas ett fint alternativ på bänken. 16-årige enganchen (trequartistan) Leandro Paredes har varit en snackis i Bocas världsberömda akademi de senaste åren, och nu är han uppe och tar för sig i utkanterna av a-laget – komplett med flackande tonårsblick och allt.

Själv ska jag ut och kolla hur läget är med Malmö FF, men det känns fint att ha något att se fram emot på andra sidan midnatt också.
jrr.jpg

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB