Startsida / Inlägg

Of Everything That Stands, the End

av Simon Bank

En skytt är gripen. Ett SM-guld ska himm.
Jodå, det här är en speciell dag att vakna upp i Malmö.
Eftersom det är en dag då allt händer, överallt och samtidigt, så kan vi väl repa av aktualiteterna först. Ta det här med att Rexhepi har åkt till Bergamo för att provspela med Atalanta, till exempel.

Jo, på riktigt.

Konstpaus.

För effekt.

Lite till.

Nu är det inte MFF-Dardan som varit i Italien för att träna med båda a- och primaveralag, utan Halmstad BK:s 17-årige anfallstalang. Ardian Rexhepi är ett av HBK:s alla unga balkankids – och han är inte släkt med Dardan.

– Nej, jag har aldrig hört talas om honom. Rexhepi är inte ovanligt som efternamn i Kosovo, säger MFF-Rexhepi.

•••

Eftersom alla krafter samverkar, och inte åt något bra håll generellt sett, så är det här helgen när Kevin Davies existerar och Skåne-kampen kolliderar med slaget om Rom.

Olimpia får inte flyga, men hon är i alla fall där, på arenan. Francesco Totti kommer inte ens att vara på plats, han följer matchen hemifrån tv-soffan av tre olika skäl.

Dels är han avstängd i fem matcher (ja, bara en match egentligen – men den är som fem), dels är han för nervös för att vara på Olimpico, dels är han varken kvinna, över 65 eller under 14.

Vi har rört vid problematiken förut, men det förtjänar en vända till. Det här derbyt är det hittills tydligaste beviset för att Maroni-påfundet med la Tessera, supporterkörkortet, har väldigt lite med lag och rätt att göra. Lazio och Roma är två av de klubbar som protesterat allra mest styvnackat mot la Tessera (det var egentligen bara Milano-klubbarna, Palermo och Chievo som svalde kortet utan större bråk) och den här gången har myndigheterna på en och samma gång gett dispens för icke-korthållare (annars skulle romanisti knappt kunnat gå) och ordnat nya begränsningar. Till Tribuna Tevere släpps alltså enbart biljetter för kvinnor och för småpojkar och pensionärer. Dessutom är banderoller förbjudna.

Någon gång ska jag ge mig på Paris Saint-Germains försök att komma åt våldet runt sina matcher, ett experiment som på många sätt går ännu längre, men som också känns ärligt menat och genomtänkt. Det här… leder alltså bara till frustrerade fans och tomma läktare.

Ja, eller tomma för att vara ett Cupolone-derby i alla fall.

Olimpia flyger inte, Er Pupone stannar hemma, Juan är borta, avstängde försvarsnyckeln Biava saknas för första gången den här säsongen. Medan Muslera, Pizarro (viktigt!) och Burdisso verkar ha lämnat klartecken så kommer Ranieri att tvingas bygga sin backlinje och sitt mittförsvar med den sortens kreativitet som innehåller Mexes och Cassetti.

Garantierna tar alltså semester, men jag skulle säga att om det här derbyt följer den naturliga nervdramaturgin i romerska derbyn så kommer det att bli oavgjort. Roma skulle gilla det, Lazio skulle utan vidare stå ut med det. Om Edy Reja får in tillräckligt mycket offensiva tankar i sitt omklädningsrum, om han får med sig tre poäng… då kan det här bli Lazios trampolin in i en oerhörd säsong.

Jag menar, vi kan avfärda deras titelchanser bäst vi vill (och det är naturligt, allt annat vore befängt), men om nu Inter skadar försvarsknän (Walter Samuel igår) och måste få straffar för att ta poäng mot Brescia hemma, och om nu Milan slåss på träning och har ett jobbigt liv i Europa… ja, då finns det kanske utrymme för ett allvarligt test.

I Giro d’Italia händer det att cyklister utan tungd lagstöd drar iväg för att spräcka ett fält. Väldigt sällan tar de hem en etapp, men det händer.

Jag har lite samma känsla inför den här matchen som jag hade inför vårderbyt 2003, som jag såg på Olimpico. Då var Roma ohyggligt pressat och skadedrabbat, publiken protesterade, och trots att Lazio tog ledningen (Stanko) så var det bara inte ett alternativ för Roma att förlora, hade de gjort det hade den Eviga Staden fått döpas om till den Eviga Staden (753 f Kr-2003 e Kr). Med en minut kvar nickade Cassano in 1–1, och staden överlevde ett tag till. Det är samma känsla nu, samma desperation i luften.

Om Lazio vinner i eftermiddag leder de Serie A med fem poäng. Om Lazio vinner i eftermiddag är de tretton poäng före Roma.

Då kommer romanisti inte bara att protestera mot staten runt om Olimpico.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB