Startsida / Inlägg

Poetry Written In Gasoline

av Erik Niva

Så… vad skrev du om Pippo Inzaghi?

Alla som studerat José Mourinho under en match har noterat att han antecknar frenetiskt, summerar i stort sett varje anfall med en notering i sitt anteckningsblock.

Vad står det där i?

Spanska tv-stationen Cuatro gav sig den på att ta reda på det i samband med helgens ligamatch mot Hércules. De satte en specialkamera på Mourinho, noterade att han knycklade ihop ett par sidor ur blocket som han sedan slängde ifrån sig – och lyckades sedan snoka rätt på dem efter slutsignalen.

Nyfikenheten var givetvis enorm – var det här skriften som skulle ge oss insikt i en fotbollsvisdom tidigare okänd för oss dödliga? Well… nja.

Anteckningarna visade sig mest vara lösryckta brottstycken som mest påminner om vilka vardagsklyschor som helst: ”…anfall… kontring… pentetration på fasta situationer… bolltempo och rörelse tr9 (David Trezeguet)… tid… snabbt underlag, penetration… fasta situationer… byta högerkanten… anfall… penetration tr9”.

Sedan trodde man väl inte att det skulle bli så mycket mer – att den undersökande journalistiken nått vägs ände – men inte då. As vägrade släppa den här möjligheten att tränga in i José Mourinho, och anlitade följaktligen handstilsanalytikern Irene López för vidare insikter.
– Bokstäverna är väldigt små, knappt läsbara, men följer man hela raden så är det väldigt spännande. Han skriver väldigt snabbt, redan på väg mot nästa händelse. Vad vi ser är att Mourinho hela tiden försöker komma med konkreta lösningar på specifika problem. Han har en väldigt snabb problemlösningsförmåga.

Tydligen är det så att alla har en nyckelbokstav i sin handstil, i José Mourinhos fall är det bokstaven ”t”.
– Ribban på hans t:n är höga, egentligen för höga. Det tyder på en person med enorm ledarskapsförmåga. Hela världen kommer att lyssna på vad han har att säga. Han säger det med en kraft och säkerhet som genererar stort förtroende bland de som lyssnar.

Under ett skede av matchen låg ju Real Madrid under mot Hércules. Irene López menar att anteckningarna från den fasen av matchen är extra tydliga.
– Här blir bokstäverna väldigt kraftiga, skarpa, beslutsamma. Alla linjer är väldigt tydliga. Det här är en person som går att lita på vid de tillfällen när det är problem.
Siffror är för övrigt ett eget kapitel i det här sammanhanget. Och surprise, surprise – även här imponerar tydligen Mourinho med sitt skrivsätt.
– Rundlarna är väldigt, väldigt välgjorda. De är skapade av en väldigt fin människa, väldigt nobel, som ger av sig själv till andra. Den som ger sig in i en relation med honom får något tillbaka; jag kämpar för dig, våra mål och vår framtid – och så får jag detsamma tillbaka av dig.

Så vet ni. Själv ska jag nu ägna lunchen åt att lära mig att skriva bokstaven ”t” på ett nytt sätt – jag tror att det kan påverka både mitt och andras liv i positiv riktning.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB