The Day the Banks Collapse
avNi minns detta?! Éric Cantona om vägen mot revolutionen, om att förgöra systemet genom att vända sig mot bankerna.
En dryg månad senare har nu Cantonas lilla plädering vuxit ut till en hel gräsrotsrörelse. Den franska aktionsgruppen StopBanque har organiserat sig runt brandtalet, och påstår sig nu redan ha samlat 14 000 personer som alla tänker ta ut sina pengar från bankerna den 7 december.
– Vi har blivit väldigt överraskade över intresset och the buzz som har skapats över hela internet. Det har verkligen spridit sig. Nu har vi förgreningar i Italien, Rumänien, Bulgarien och Korea.
Yann Sarfati är en 24-årig fransk filmmakare. Från början ville han bara sprida videoklippet med Cantona, men nu har han plötsligt blivit en av männen bakom en protestvåg som vi inte riktigt vet var den slutar.
– Vårt upprop har blivit mer framgångsrikt än vi kunnat drömma om. Det riktar sig inte mot någon särskild person, utan mot ett korrupt, kriminellt och utdöende system som vi kämpar mot med de medel vi har.
Och Cantona?
– När han inte gjort schampooreklam för L’Oreal har han alltid haft den här revolutionära sidan. Han lever ett gott liv, men har uppenbarligen ett socialt samvete och jag upplever honom som genuin.
Valérie Ohanessian, representant för den franska bankfederationen, är inte övertygad.
– Det är helt idiotiskt. En av bankens främsta roller är att hålla pengar säkra. Det här är något som skulle skänka mycket glädje till tjuvar. Och om Monsieur Cantona vill ta ut alla sina pengar från banken inbillar jag mig att han får lov att ta med sig ganska många resväskor.
Och när vi ändå är inne på fotboll och finanser… Som tack för VM-guldet fick var och en av de spanska spelarna av förbundet i förförhandlad bonus. Den har inte betalats ut.
What’s the hold up? Jo, spelarrådet har avvaktat i några månader, låtit sina juridiska ombud se över alternativen och leta kryphål. Och ser man på – genom att låta pengarna betalas ut i Sydafrika snarare än hemma i Spanien behöver spelarna bara skatta 21 procent, snarare än 43 procent. Var och en av spelarna sparar 132 000 euro.
De gjorde ett liknande arrangemang efter EM-guldet 2008 – lät pengarna betalas ut i Österrike – och även om de givetvis är i sin fulla juridiska rätt att göra precis så kan jag inte låta bli att tycka att det är moraliskt tveksamt.
Iker, Xavi, Xabi, alla ni andra – ert lag hade givit mig och så väldigt många andra tillbaka tron på att det faktiskt finns västeuropeiska landslag som i första hand spelar av andra anledningar än pengarna. Ni hade skänkt glädje till ett helt folk, som verkligen behövde det i spåren av finanskrisen.
Behöver ni egentligen de där 132 000 eurona så mycket? Skulle inte det vara en rätt snygg gest att istället ge dem tillbaka till de spanska skattebetalare som i förlängningen ändå betalat dem?
Är det verkligen värt det?
/Erik Niva