Startsida / Inlägg

Get Up, Stand Up

av Erik Niva

I förrgår talade Don Foster – liberaldemokratisk parlamentsledamot från Bath – inför House of Commons i London. Han gjorde det med avsikt att återinföra ståplatser i den engelska elitfotbollen, något som hans parti förespråkat i flera års tid. Och han inledde förnuftigt nog med att referera till katastroferna som gjort att de försvunnit.
– En debatt om fotbollsarenor kommer oundvikligen – och rätteligen – att väcka minne från de tragiska händelserna på Hillsborough 1989 och Heysel 1985.

Men därefter gick Foster vidare med en saklig argumentation om hur Hillsborough-utredningen aldrig kom fram till att det fanns något problem med själva ståendet i sig, och hur det inte längre finns några skäl att påstå att välskötta ståplatsläktare skulle vara farligare än sittplatser.

Snarare tvärtom. Som alla vet så står publiken fortfarande på Premier League-matcherna – ibland hela matcherna igenom, alltid vid antydan till målchans – och är det något som är riskabelt så är det just detta.

Men det är ju så – fotbollspubliken vill stå på matcherna, eller åtminstone ha alternativet att göra det. När Football Supporters’ Association har gjort opiniounsundersökningar bland sina 180 000 medlemmar har det visat sig att mer än 90 procent av dem har förespråkat ståplatser.
– Alla bevis talar för att den stora majoriteten av fansen vill ha det så. Och det är fullt möjligt att ha moderna ståplatssektioner som är totalt och fullständigt säkra. I grund och botten går det att säga att det handlar om valfrihet, vilket i förlängningen gör det till en kundomsorgsfråga, säger Malcolm Clarke, som är ordförande för FSF.

kop5ek6.jpg

Och egentligen, där står vi nu. Med blicken riktad mot Tyskland är det enkelt att hävda att moderna ståplatssektioner innebär en rad fördelar för fotbollsupplevelsen; bättre stämning, större publikkapacitet, billigare priser och därmed nöjdare fans. Det är faktum som alltså accepterats ända upp på parlamentsnivå. Såväl emotionell som kommersiell logik talar egentligen för en reintroduktion. Men trots att kostnaderna för sådana ombyggnationer vore högst marginella visar ändå inte Premier League något som helst intresse för att ens diskutera frågan om att återinföra ståplatserna – vilket egentligen bara demonstrerar att klubbarna där inte har något större intresse av vare sig bättre stämning, billigare priser eller nöjdare ”kunder”.

Varför i hela friden är det så?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB