Startsida / Inlägg

High Fidelity

av Erik Niva

Bruce Foxton var inte precis den konstnärlige ledaren i The Jam, och tiden då han spelade i Stiff Little Fingers var långt ifrån bandets bästa – men han är en god man.

Han håller på Spurs.

Häromdagen skulle han spela på O2 Academy i Islington, men allt gick fel efter att förbandet Riders of the Night fick sitt gig inställt. Den egentliga anledningen till det kan vi bara spekulera i, även om det är nära till hands att utgå ifrån att på ett eller annat sätt hade något att göra med att Riders of the Night är ett gäng som bland annat spelar Arsenal-låtar.
– Jag antar att det har att göra med our football support,  men vi hade 50-åringar i publiken som definitivt inte kan klassas som huliganer, säger sångaren i bandet.

När Foxton väl gick ut på scenen för att genomföra sin egen spelning gick det inget vidare. ”Över 100 biljetter hade sålts till Riders-fans, och de började vräka ölglas av plast, alkoholflaskor och fotbollsrelaterade förolämpningar över artisten”, rapporterar Islington Gazette. ”Mister Foxton försökte protestera med sin mikrofon, men hans rop ignorerades av en majoritet av publiken och den ensamme Tottenham-supportern dränktes i öl innan han flydde scenen”.

Fyra låtar var allt stackars Bruce Foxton lyckades spela på O2 Academy. Men sånt är ju livet för oss Spurs-fans, vi sofistikerade idrottskonnässörer som förtvivlat försöker introducera lite kultur för fotbollsspöbeln.

Och varför berättar jag då det här? Jo, för att vissa bloggposter som bekant är mer betydelsefulla än andra – och jag tyckte att vi kunde behöva en brygga som ledde oss in till årets viktigaste inlägg.

Det har blivit dags för mixskivan, 2010.

Lite ställde jag ju till det för mig när jag gav er en sommarmix redan i samband med VM, ett grepp som nu tvingar mig att reprisera vissa låtar. Annars är kriterierna rätt självklara; det här är inte en tur-och-ordnings-lista över årets 25 bästa låtar – det är en samling sånger som gjort 2010 till ett musikår att minnas, och det är såna som passar bra tillsammans i just den här följden.

Här utgår vi fortfarande från hederlig gammal blandbandsmetodik, även om vi fått lov att datorisera skeendet. Några aktuella låtar har dessvärre fallit bort då jag inte kunnat hitta dugliga länkar till dem. I några enstaka fall har liveklippen varit tillräckligt representativa för att duga, även om jag alltid letat efter studioversionerna. Däremot inget Spotify-jox den här gången. Blir bara sur när hälften av låtarna inte finns där.

Och nu behöver ni ytterligare en övergång som kopplar samman allt det här med fotbollen?! Okejrå, Hibs-supportrarna i Admiral Fallow har döpt en bitterljuv nostalgisång till ”Subbuteo”, givetvis efter den där karaktäristiskt brittiska fotbollsspelsvarianten. ”And I miss the rain on the roof, pitstop paths and whistling streams. I miss the cold stream chips, the red Subbuteo team painted green”.

How it was then – the sounds of 2010.

1. Free Energy – C’mon Let’s Dance
2. Gaslight Anthem – The Spirit of Jazz
3. The Hold Steady – We Can Get Together
4. Damien Jurado – Rachel & Cali
5. The Head and the Heart – Down in the Valley
6. Rocky Votolato – Red River
7. Titus Andronicus – Theme From Cheers
8. Bad Religion – The Pride and the Pallor
9. Lastkaj 14 – Ingen Bryr Sig
10. Masshysteri – Låt Dom Hata Oss
11. Social Distortion – Machine Gun Blues
12. Roadside Graves – Liv Tyler
13. Billy Bragg – There Will Be a Reckoning
14. Dylan LeBlanc – If the Creek Don’t Rise
15. Admiral Fallow – Subbuteo
16. Midlake – Acts of Man
17. Belle & Sebastian – I Want the World To Stop
18. Arcade Fire – We Used To Wait
19. Broken Bells – The High Road
20. Paul Jacobsen – Six O’Clock News
21. Josh Ritter – The Curse
22. Justin Townes Earle – Rogers Park
23. Steve Earle – This City
24. The National – Runaway
25. Clogs – To Hugo

Och det var väl det.

Det är möjligt att jag bloggar lite i mellandagarna, men precis lika troligt att jullovet vara hela vägen in på det nya året. I vilket fall som helst ska alla ni läsare ha ett rejält tack för intresset och engagemanget under 2010 – vi ses på andra sidan.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB