Startsida / Inlägg

Rodina

av Erik Niva

Såhär i VM-tider – det var väl inte direkt det här rysk fotboll behövde just nu.

På den östra skuggsidan av Champions League-turneringen handlade ju gårdagskvällen om något helt annat än de tabellmässiga förutsättningarna inför den sista gruppspelsrundan.

Där marscherade Spartak Moskvas ilskna ultras, drivna av det som vissa kallar rättsröta och andra ren rasism.

En av dem – 28-årige Yegor Sviridov – var för några dagar sedan på väg att resa till Žilina för den avslutande CL-matchen. Han kom aldrig dit. Istället hamnade han och hans kompisar i bråk vid en busshållplats i måndags kväll. Sviridov sköts ihjäl med ett skott i hjärtat. En av hans Spartak-kamrater överlevde visserligen, men ligger nu på sjukhus med svåra skottskador.

Jag behöver naturligtvis inte skriva mer för att alla ska inse att det här handlar om en tragedi – men det som gör tragedin så politiskt explosiv är att gänget som mördade Sviridov bestod av inflyttade från norra Kaukasus.

Flera av regionerna och delrepublikerna där nere har plågats av inbördeskrigsliknande tillstånd i årtionden. Utbrytargrupper och separatister har kämpat mot den ryska militärmakten, vilket i förlängningen fört både flyktingvågor och terroristdåd till Moskva.

I allt högre utsträckning har kaukasier i Moskva levt på en utsatthetsskala som gått från vardagsdiskriminering till grovt rasistiskt våld. En ny sorts neo-nazism har fått fäste i Ryssland, och enligt dess retorik är det numera kaukasierna som är de värsta fienderna. Många av de kaukasiska ungdomarna har slutit sig samman i gäng som någon sorts försvar, och en allt värre våldsspiral har skenat iväg.

Fotbollen har kommit att spela en olustig roll i sammanhanget.

Den 10 juli somras knivmördades en annan Spartak-ultra – 23-årige Jurij Volkov – efter ett gängbråk med tjetjener. Fyra dagar senare förenades drygt 500 ultras från alla de stora Moskva-klubbarna i en marsch till brottsplatsen, där de la ner blomsterkransar och tände ljus. Den 1 augusti möttes så de två stora arvfienderna Spartak och CSKA i det eviga derbyt. De första fem minuterna var båda kurvorna helt tysta för att hedra Volkovs minne. När de väl bröt tystnaden gjorde de det genom att skandera en och samma fras i flera minuter:
– Vit makt.

Under kommunisttiden var Spartak i hög utsträckning klubben för dissidenter och systemkritiker. Nu har den dessvärre kommit att bli den ryska storklubb som präglas allra mest av högerextremism. Knappt en match de senaste säsongerna har passerat utan att Fratria – den mest extrema ultrasgruppen – har visat upp banderoller som i bästa fall varit ryssromantiska, i värsta fall rasistiska (”Monkey, Go Home”, riktat mot nya brasilianska värvningen Welliton).

Ingen har ännu gripits för knivhuggningen av Volkov, medan en 26-åring från Kabardinien-Balkarien sitter anhållen för döddskjutningen av Sviridov. Den ryska chefsåklagaren själv har nu lovat att ta sig an det senare fallet.
– Beslutet togs eftersom vi vägde in den stora samhälleliga påverkan som det här brottet har inneburit.

I går kväll blockerade så Spartak-supportrarna Leningradskij Prospekt i en halvtimmme, den stora motorvägen från centrum ut mot Sjeremetievo-flygplatsen. Sedan marscherade de till åklagarkontoret i de norra delarna av staden, eftersom de kräver ”fullständiga och opartiska utredningar” runt morden på sina två kamrater.

Längs vägen skanderade de ”Ryssland åt ryssarna” och slog sönder ett par kebabkiosker.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB