The Fair Play For Cuba Committee
avEn av nackdelarna med ledigveckor är att man faktiskt ägnar delar av dem åt att vara ledig.
Som en konsekvens blev aldrig de där tänkta inläggen om VM-omröstningarna skrivna – vare sig före och efter – men är ni nu febrigt nyfikna på min syn på saken så hittar ni en sorts sammanfattning i det här Studio Ett-inslaget.
***
En annan sak som legat och puttrat sedan mitt förra inlägg har varit nedanstående uppföljning. Som kontrast till den där tabellen över Premier League-klubbarnas agentutbetalningar finns den Financial Fair Play-tabell som The Times håller i.
Det går givetvis inte att komma ifrån att den är haltande – att Bolton toppar ligan samma månad som det offentliggjorts att klubben dras med miljardskulder känns ju inte helt rimligt – men ett visst värde har den likafullt, framförallt vad gäller de olika spelatruppernas över- respektive underprestationer.
I grund och botten baseras tabellen på klubbarnas förmåga att nå resultat i relation till de utlägg de gjort på transfers och spelarlöner. En klubb som köper dyrt, betalar höga löner och ändå inte vinner så värst många matcher kan alltså räkna med att placeras någonstans i bottenträsket. Är ni intresserade så finns en lite mer utförlig redogörelse för de poänggrundande kriterierna här, men så här ser i alla fall The Premier League Financial Fair Play Table ut inför helgens omgång.
Bolton Wanderers |
Något annat värt att tillägga? Jo, The Times har som skrivet sammanställt ett index utifrån klubbarnas utlägg på spelarlöner och transfers – och det är intressant att se hur de siffrorna förhåller sig till varandra.
Indexets grundvärde är 1,0 – den siffran får man ifall man ligger precis på ligasnittet vad gäller de här kostnaderna. Inte oväntat står Manchester City för den största avvikelsen – de betalar nästan fyra gånger ligasnittet för värvningar och löner, vilket ger dem index 3,79 – medan Blackpool knappt ens får ihop till en tredjedel av medianklubbens utlägg.
Personligen tycker jag såklart att det är värt att notera att Tottenham – trots alla ambitiösa investeringar i truppen – fortfarande har en så strikt lönepolicy att klubben ligger strax under mediansiffran, index 0,97.
Arsenal – 1,17
Aston Villa – 1,45
Birmingham – 0,82
Blackburn – 0,64
Blackpool – 0,35
Bolton – 0,52
Chelsea – 2,16
Everton – 0,68
Fulham – 0,65
Liverpool – 2,18
Man City – 3,79
Man United – 1,54
Newcastle – 0,77
Stoke – 0,96
Sunderland – 1,05
Tottenham – 0,97
West Bromwich – 0,56
West Ham – 1,11
Wigan – 0,62
Wolves – 0,74
/Erik Niva