Startsida / Inlägg

Euzko Abendaren Ereserkia

av Erik Niva

ETA har deklarerat permanent vapenvila, men om nu någon trodde att den spansk-baskiska-frågan därmed var desarmerad är det allt dags att tänka om.

För drygt två veckor sedan spelade det inofficiella baskiska landslaget sin senaste landskamp. De slog Venezuela med 3-1 på ett fullpackat, känslosvallande San Mamés i Bilbao. Den förlorade sonen Xabi Alonso deltog, och supertalangen Iker Muniain pekade på det baskiska emblemet på bröstet efter ett mål. Lagkaptenen Mikel Labaka stötte in ett annat, och återvände till Real Sociedad med en namninsamlingslista.

439x.jpg

Förra lördagen skulle det hållas protestmarsch i Bilbao – en demonstration som hävdade fängslade ETA-medlemmars rätt att sitta av sina straff i Baskien – och Labaka ville få sina lagkamrater att delta.

Ställningstagandet är långt ifrån självklart ens för basker, men åtta Real Sociedad-spelare kom att att gå med i marschen, bland dem lagkaptenen Mikel Aramburu.

271_0HWI5803--644x362.JPG.jpeg

Fördömanden haglade in. En av dem som tyckte att spelarnas politiska markering var olämplig var Jokin Aperribay, klubbpresident i Real Sociedad.

Han är son till Joaquín Aperribay, en framgångsrik baskisk affärsman som handlade med spanjorer på ett sätt som gjorde honom till måltavla för ETA. På 1980-talet utsattes han för två misslyckade mordförsök. I ett av dem dog familjens chaufför, Gregorio Caño García.

I lördags spelade så Real Sociedad borta mot Getafe, nere i Madrids södra förorter. Knappt någon annanstans är motståndet mot ETA lika kompakt som i just de här kvarteren, och under hela första halvlek fick också Sociedad-spelarna utstå smädelsesånger mot vascos terroristas, baskiska terrorister.

Efter en halvtimme dunkade så 19-årige franske supertalangen Antoine Griezmann in 2-0 för Sociedad på volley – och firade genom att demonstrativt kyssa den baskiska flaggan, ikurriñan, på sin matchtröja framför motståndarläktarna.

Griezmann_pide_perdon_gesto_marcar.jpg

Getafe-fansen var nära att storma planen, och enligt ABC blev Jokin Apperibay ”rasande” uppe på VIP-läktaren, såg det som att Griezmann hällde ytterligare bensin på en redan övertänd brasa. I paus ska han sedan ha skickat ner en medarbetare till omklädningsrummet för att betona att fler politiska provokationer vore oacceptabla och skulle komma att bestraffas av klubben.

Griezmann själv var ångerfull efter matchen.
– Hade jag vetat att de skulle bli så arga hade jag inte firat så. Jag mår dåligt över det som hände och vill be alla om ursäkt.

Det riktigt egendomliga i sammanhanget är att Antoine Griezmann själv inte alls är fransk-bask. Han är född och uppvuxen i den stillsamt välmående Saône-et-Loire-regionen uppe i mellersta Frankrike.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB