Startsida / Inlägg

He Was Born To Play For Spurs

av Erik Niva

Så har alltså David Beckham tagit på sig Tottenhams träningsoverall igen.

article-1345719-0CB51951000005DC-224_634x477.jpg

Det var ju ett tag sedan sist – nästan 23 år sedan, om vi nu ska vara exakta – men på något sätt var det alltid menat att bli såhär.

När Beckham bara var en liten pojke vann han en tekniktävling, där förstapriset var två veckors träning med Barcelona på La Masia. För hans morfar Joe West var det sämsta tänkbara nyheter. Det innebär nämligen att David Beckham skulle missa den cupfinal hans pojklag Ridgeway Rovers skulle spela – den cupfinal som gick på White Hart Lane.

Joe West hade följt Tottenham i hela sitt liv. Hans högsta dröm var att se sin sonson spela på White Hart Lane – och han löste dilemmat genom att skaka fram pengarna för att flyga honom fram och tillbaka från Barcelona över dagen.

Det vore en överdrift att påstå att David Beckham växte upp med Tottenham, men den vore inte jättekraftig. Hans morfar tog regelbundet med honom till White Hart Lane, och varje jul gav han honom en ny Spurs-tröja i present. När alla London-klubbar slogs om att knyta till sig den unga supertalangen hade han inga större problem att välja.
– Jag valde Spurs, och det hade nog något att göra med att morfar var Tottenham-galen. Jag kommer ihåg hur mamma sa till mig: ”Granddad will be pleased, won’t he?”.

Visserligen var Beckham själv redan United-smittad, men när det väl var dags att skriva på ett proffskontrakt så tvekade han ändå.
– Jag hade tränat med Spurs i några år, och trivts väldigt bra med det.
Tottenham erbjöd den 12-årige Beckham ett sexårsavtal; två år som schoolboy, två år som lärling och två år som proffs.
– Så David… Skulle du vilja skriva på för Tottenham, frågade dåvarande managern Terry Venables vid ett möte.
– Jag skulle vilja tänka på saken, Mister Venables.

It wasn’t to be. På sin 13-årsdag skrev istället David Beckham på för Manchester United – men tack vare hans morfar blev aldrig hans band till Tottenham helt avklippta.

Joe West gick bort i slutet av förra året. David Beckham kom till begravningen med sin morfars marinblå Tottenham-slips runt halsen. Han har sedan dess tatuerat in ordet ”Granddad” på vänster överarm, och refererat till sin morfar som ”min fotbollsinspiration”.

Varför står nu David Beckham i Tottenhams träningsoverall? På grund av kommersiell logik, cyniskt ekonomiskt tänkande och tröttsamt varumärkesbyggande? Jovars. De inslagen finns allt, från både hans eget håll och Tottenham Hotspurs sida.

Men det finns något annat där också. David Beckham har kommit till Tottenham för att hedra den morfar som aldrig någonsin slutade drömma om att se honom i Spurs.

Han är välkommen.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB