Startsida / Inlägg

I Met You at the Blood Bank

av Erik Niva

Förra helgen skrev jag en text om The Boy From Blagoevgrad, skytteligaledaren Dimitar Berbatov.

Nu når mig nyheten om att hans gamla klubb Pirin Blagoevgrad – en av hela Bulgariens bästa plantskolor – står på kanten till konkursavgrunden. Drygt 1,5 miljoner kronor saknas för löneutbetalningar och fordringar, och just nu är det mycket pengar för en bulgarisk fotbollsklubb.
– Betalar de inte före den 31 mars blir de tvångsnedflyttade till tredjedivisionen, säger Krasin Krustev på förbundet.

1994 kom två av spelarna i VM-semifinaltruppen från Blagoevgrad. Just nu är tre av landslagets ordinarie försvarare från staden. Och i helgen gjorde en 15-åring mål i matchen mot Lokomotiv Plovdiv.
– Det är en skam, det är patetiskt. Vi har fortfarande landets bästa ungdomsverksamhet, men alla talanger försvinner till andra klubbar innan vi får en enda leva för dem. Men så ser verkligheten ut nu, och det går inte att överleva i proffsfotbollen utan pengar, säger Ivan Berbatov, som mycket riktigt är familjepappan.

Lösningen? Frågar du gamle Pirin-målvakten Miroslav Mitev så är det att – bokstavligt talat – ge sitt blod för klubben. Tydligen finns det en ganska lukrativ marknad i ett land där vårdtagare måste betala för bloddonationer.
– Dussintals fans har redan erbjudit sig att hjälpa till på det här sättet, säger Mitev.

e7jy63muxnbf3z7ts79kxcbb5x22ks-pre.jpg

***

Bulgarisk fotboll är väl inte direkt inne i sin allra mest hälsosamma fas. För några veckor sedan publicerade Wikileaks en säck med dokument från den amerikanska ambassaden i Sofia, där bland annat en lägesrapport om landets mest populära idrott ingick.
– Bulgariska fotbollsklubbar anses allmänt vara direkt eller indirekt kontrollerade av figurer från den organiserade brottsligheten, som använder klubbarna som ett sätt att legitimera sig själva, tvätta pengar eller tjäna lite snabba cash. Nästan alla lag ägs eller har kopplingar till den organiserade brottsligheten. Ligan präglas av fixade matcher, skrev biträdande ambassadören Susan Sutton.

Rapporten namngav Levski Sofia, CSKA Sofia, Litex Lovech, Slavia Sofia, Cherno More Varna, Lokomotiv Sofia och Lokomotiv Plovdiv. Nu när den bulgariska ligan har vinteruppehåll ligger de klubbarna på sju av de nio första platserna i tabellen.

Pirin Blagoevgrad ligger för stunden på en fjortonde plats.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB