Startsida / Inlägg

Le cassanate

av Erik Niva

För de flesta hade reduceringsmålet varit betydelselöst.

Inte för Antonio Cassano.

Hans lag – Pro Inter – ledde med 6-0. Själv hade han gjort alla målen. Men nu gjorde målvakten en jättetavla som innebar ett tröstmål för motståndarna. Och Antoni Cassano blev rasande.

Han skällde ut sin egen målvakt, knuffade honom, jagade honom ända tills han gråtande flydde ut i omklädningsrummet.

Pojkarna var tio år gamla.

Det är den här sortens beteende som givit italienskan ett helt nytt ord. Fabio Capello beskrev det som en cassanata när Cassano blankvägrade att delta i en träningsmatch, 2002, och sedan dess har neologismen kommit att fungera som samlingsnamn för okontrollerade känsloutbrott runt fotbollsplanerna.

För många var det en chock när Antonio Cassano tvingades lämna Sampdoria efter ett ursinnigt bråk med klubbpresidenten Ricardo Garrone. För andra var det bara den slutgiltiga cassanatan. Just det intermezzot ägde rum i ett slutet omklädningsrum – Cassano påstås ha kallat presidenten ”en skithög” – men det unika med en riktig cassanata är att den utspelas ute på planen, inför rullande tv-kameror.

Här är de fem allra mest klassiska typexemplen.

5.
Roma-Milan, 2003
Ingen frispark för Cassano, istället varning för de vilda protesterna. Alltså ännu vildare protester, anklagande fingrar i ansiktet på domaren – och ännu en varning. Antonio Cassano lämnar den italienska cupfinalen med att göra djävulstecknet i riktning mot domaren Roberto Rosetti.

4.
Real Madrid-Espanyol, 2006
Cassano har alltid haft en speciell relation till Fabio Capello, hans manager i både Roma och Real Madrid. Efter att ha värmt upp en hel halvlek utan att bli inbytt i en match mot Nastic skällde han ut sin tränare i omklädningsrummet: ”Du är falskare än Monopolpengar”. Inför en match mot Espanyol strax därefter baktalade han Capello inför Ronaldo och Diarra – och kompletterade med en lyteskomisk imitation av den strikte tränaren. Kruxet var bara att tv-kamerorna fångade allt, och att Cassano som konsekvens fick sparken från Real Madrid.

3.
Roma-Juventus, 2004
Såhär firar man ett 4-0-mål ifall man heter Antonio Cassano – man sliter av sig tröjan, tar rejäl sats och sparkar sedan av hörnflaggan på mitten med en riktig fullkraftskick. Och sedan tittar man Pierlugi Collina djupt i ögonen samtidigt som man lägger armarna runt hans nacke. Men kommer likafullt vare sig undan det gula kortet eller den kärvänliga klappen på den egna ölmagen.

2.
Sampdoria-Fiorentina, 2007
Adrian Mutu gör ett kvitteringsmål för Fiorentina, men Antonio Cassano tycker att han borde haft frispark i ett tidigare skede. Han skäller ut fjärdedomaren, får ett gult kort för besväret. Och i samma ögonblick som det går upp för Cassano vad det innebär börjar den verkliga showen. Det är nämligen så att varningen innebär avstängning, vilket i sin tur betyder att Cassano kommer att missa matchen mot sitt gamla Roma. Reaktionen är att först hota domaren Gabriele Gava, därefter lägga sig ner på planen och dunka gräset i pur frustration och slutligen börja gråta. 

1.
Sampdoria-Torino, 2008
Först varnad för att ha firat ett mål för intensivt, sedan utvisad för att ha protesterat för häftigt mot ett domslut – då brister precis alla vallar för Antonio Cassano. Han sliter av sig sin matchtröja och kastar den mot domaren Nicola Pierpaoli. Barbröstad ställer han sig sedan och hänger på en reklamskylt vid sidan av planen, och går inte därifrån förrän han fått tillfälle att vråla om hur han ska vänta på Pierpaoli för att göra upp efter matchen. Enligt den italienska ligaföreningen gjorde sig Cassano skyldig till sju olika sorters regelbrott under sitt tvåminutersutbrott. Han bestraffades med fem matchers avstängning och 150 000 euro i böter. När huvudpersonen själv rankade sina cassanate i ett italienskt tv-program var det här den enda som han gav högsta betyg, tio.

I eftermiddag kan Antonio Cassano göra debut för Milan.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB