Startsida / Inlägg

Dem Weg zur Schale

av Erik Niva

Klappat och klart?

Bundesliga är igång igen, och mirakelmännen från Dortmund åker omedelbart till tredjeplacerade Leverkusen och smäller dit dem med odiskutabla 3-1.

Serieledningen är nu 13 massiva poäng stor. Ska de gulsvarta tappa detta krävs en kollaps av Keeganska dimensioner.

Men som vi alla vet – en liga består inte enbart av kampen om titeln. Här är de åtta frågor jag är mest nyfiken på att få besvarade under Bundesliga-våren.

Håller Borussia Dortmund undan?
Självfallet ändå den största grejen, den som överskuggar allt. Under hösten var Borussia Dortmund hela Europas största sensationslag. Med ett gäng egenfostrade ungtuppar – snittåldern låg ofta strax över 23 år – sprang de gula sönder hela Bundesliga. Klarar de pressen, nu när Mästarskölden är en förväntning snarare än en orealistisk dröm? Succétränaren Jürgen Klopp tror i alla fall att han har det som krävs för att få sitt lag mentalt förberett: ”Jag har två systrar, fem och sju år äldre. Men min pappa ville ha en son, och hade förmodligen fortsatt producera ifall det hade visat sig att jag var en flicka. Jag har vetat allt om förväntningar sedan min allra första dag”.

Får Rob&Rib fart på FC Bayern?
Champions League-finalisten har varit hårt skadedrabbat, och inledde också den här Bundesliga-säsongen sämre än de gjort på 20 år. Formen förbättrades visserligen – i synnerhet när Franck Ribéry gjorde comeback i november – men för att FC Bayern ska nå sin fulla slagstyrka behöver de även sin flygande holländare på den andra kanten. Arjen Robben är tillbaka nu, men hur långt räcker det? Bayern-etablissemanget har redan räknat bort titeln, och har istället som officiellt mål att rädda Champions League-platsen till varje pris. Våren 2012 spelas CL-finalen i München. 

Lyckas Denni Avdic i Werder Bremen?
Markus Rosenberg är borta, men Werder Bremen har likafullt en svensk anfallare på gränsen till startelvan. Tiden får utvisa om Denni Avdic lyckas göra avtryck i Bundesliga, men det är rimligt att tro att han får börja sin tid i Tyskland som tredje- eller fjärdehandsval, bakom i första hand Pizarro och Arnautovic. Han kommer att få sina chanser i ett Bremen som alltjämt styrs av offensivtoken Thomas Schaaf, men bevisbördan ligger på honom själv. 

Hur bra är Schalke 04:s anfall?
Efter en tveksam – eller ja, direkt usel – start på säsongen växte det nya Schalke 04 långsamt in i Bundesliga-tabellen. En seger på tio matcher byttes mot en förlust på sju. Mycket av förklaringen finns i att det namnkunniga anfallsparet tog tid på sig att börja fungera. Framförallt hittade Raúl alltmer rätt i en aningen mer tillbakadragen position, stod bland annat för dubbla hattricks under höstsäsongens sista månad. Framför honom är Klaas-Jan Huntelaar en pålitlig målskytt – och tillsammans har faktiskt duon potential att vara ett av Europas bästa anfallspar.

Kan Fanis Gekas hålla snittet?
Ingen förstår hur det går till. Han kan inte skjuta, inte dribbla – ja, egentligen inte spela fotboll – men likafullt ligger grekiska piggsvinet Theofanis Gekas allra högst däruppe i Bundesligas skytteliga. 14 fullträffar på 17 ligamatcher, mer än 60 procent av Eintracht Frankfurts samtliga mål. Hur gör han – och kan han fortsätta göra det även under våren?

Vad blir kvar av Wolfsburg?
Med Diego, Kjaer och Friedrich invärvade för att förstärka en redan slagkraftig trupp såg Wolfsburg ut som en realistisk titelkandidat i somras. Efter en höst med omstridde engelske managern Steve McClaren är de nu nere på trettonde plats, närmare nedflyttning än Champions League-platserna. Och som om det inte vore nog har nu alltså bosniske bombaren Edin Dzeko – lagets klart bäste spelare – flyttat till Manchester City för ungefär 300 miljoner kronor. Håller Wolfsburg på att rasa samman? 

Överlever myten om St Pauli?
Den anti-kapitalistiska klubben konkurrerar numera bland eliten i världens kanske mest kommersialiserade idrott. Kan de ändå bibehålla idealen? Bland kärnan av aktivistfansen har missnöjet tagit fart, och protester mot det de ser som eftergifter mot kapitalet kommer att äga rum i samband med St Paulis kommande hemmamatcher. 

Är sagan om Hoffenheim över?
För fyra år sedan tog Ralf Rangnick över 1899 Hoffenheim, då nere i tredjedivisionen Regionalliga Sud. Vintern 2008 kröntes samma Hoffenheim till ”Höstmästare” i Bundesliga, efter en av den moderna fotbollshistoriens mest dramatiska klättringar. Männen bakom succén var Rangnick i tandem med ägaren Dietmar Hopp. För några veckor sedan sålde sedan Hopp brassebacken Luiz Gustavo till Bayern München – utan att konsultera Rangnick. Tränaren sa omedelbart upp sig, och frågan är nu ifall magin runt Hoffenheim därmed brutits för gott.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB