Startsida / Inlägg

The Sky Was Always Tangerine

av Erik Niva

That’s why they’re Champions – men det var samtidigt också en påminnelse om varför vi älskar den här dumma sporten så förbenat mycket.

Inte ens två år har ännu gått sedan Ian Holloway kom till en av de allra minsta, fattigaste klubbarna i The Championship, tittade sig omkring bland sina 4-4-2-trogna långsparkarkrigare och deklarerade:
– Jag vill att ni ska spela som Barcelona.
Blackpools väderbitne mittbacken Ian Evatt minns:
– Vi trodde att han var galen. Under de första träningspassen tänkte vi bara: ”Det här kommer aldrig att funka”. Vi hade inte den blekaste aning om hur han trodde att vi skulle få ihop det han var ute efter.

Hur Holloway vann över tvivlarna i den egna spelartruppen?
– Han gjorde sin poäng genom att visa Terminator 2, och peka på hur skurken hela tiden byter skepnad när han förföljer Sara Connor. Läxan vi fick lära oss var att det inte spelar någon roll ifall en mittback som mig hamnar på kanten ifall det passar in i anfallet. Det viktiga är att en lagkamrat tar min plats, så att laget behåller formen. Hela vårt system är baserat på rörelsefrihet inom det. Jag kan passa utan att titta, eftersom jag vet exakt var yttrarna, mittfältarna och ytterbackarna befinner sig.

I drygt 45 minuter ikväll var Blackpool 1970-talets Ajax och 2000-talets Barcelona i ett. De spelade modern Totalfotboll. Nere på planen var Charlie Adam en Johan Cruijff på haggis, ute vid sidlinjen var Ian Holloway en Johan Cruijff tolkad av Monty Python.

The Mighty Manchester United var på väg att falla – men de är ju nu inte The Mighty Manchester United utan anledning.

Den skoningslösa effektiviteten i tjugominutersvändningen hade fått mig att gapa ifall det inte vore för att jag sett den så många gånger tidigare. Tottenham är ju bara ett av lagen som åkt på den genom åren, både på Old Trafford och White Hart Lane.

Ikväll stod Blackpool och Manchester United tå-mot-tå i drygt 100 minuter, efter att ha levt i helt olika fotbollsvärldar i mer än 40 år. Efter årets hittills mest underhållande Premier League-match går de nu återigen skilda vägar.

Rooney, Giggs, Berbatov och Vidic ska ta reda på ifall det finns varmvatten i bortaomklädningsrummets duschar. Det gjorde det inte när Fernando Torres och Liverpool var här, men sedan dess har i och för sig Blackpool investerat i en ny varmvattenberedare. Alex Ferguson ska trängas inne på Ian Holloways provisoriska kontor för att dela en flaska vin med sin kollega. Inte något dyrt importvin den här gången, dock, utan en 80-kronorsflaska nerifrån snabbköpet på hörnet.

De har sannerligen förtjänat rätten att sedan sätta sig i sin lyxbuss och rulla tillbaka till sin vanliga världsherraväldesposition hemma i Manchester – men det var bra för hela fotbollssporten att de hälsade på uppe på Bloomfield Road.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB