Startsida / Inlägg

Die 50 dämlichsten ideen der Fussballgeschichte

av Erik Niva

Om en arbetsskygg krake plötsligt får för sig att jobba vill man ju inte störa. Får Simon Bank infallet att blogga lite är det bäst att lämna fältet fritt i något dygn.

Men nä, nu har han fått dansgolvet för sig själv i tillräckligt många timmar – nu är det dags att moonwalka in i ringen för att jämföra piruetter.

Visa mig vilka fotbollstidningar du snor idéer från, och jag ska säga dig vem du är. Simon importerar fotbollsfientlig inspiration från franska So Foot – jag pekar ut fotbollsfiender via tyska 11 Freunde.

Huvudnumret i senaste numret av vårt germanska fotbollsmagasin är ”Die 50 dämlichsten ideen der Fussballgeschichte”, ”De 50 dummaste idéerna i fotbollshistorien”.

Artikeluppslaget tillhör inte dem. Det är en kul text.

Jag ska inte presentera hela listan, men för att få något att utgå ifrån ska ni i alla fall få topp-fem. Enligt 11 Freunde dårå:

5. RFC Liège vägrar släppa Jean-Marc Bosman.
Kontraktstvisten som utlöste Bosman-domen.

4. Norbert Meier roar sig med Albert Streit
Klassiskt sidlinjeintermezzo där Duisburgs tränare skallar ner en Köln-spelare, filmar – och avslöjas av kamerorna. Blev av med jobbet och stängdes av i tre månader. 

3. Uefa inför Silver Goal
Det där märkliga mellantinget mellan förlängning och sudden death, som enbart användes i EM 2004.

2. Christoph Daum låter sig kokaintestas
Den blivande förbundskaptenen anklagades för kokainorgier i pressen. Han protesterade våldsamt, krävde att få lämna hårprover för att bevisa sin oskuld – och blev givetvis avlöjad av just de testerna.

1. Fifa ger VM 2022 till Qatar
Well, den här kan ni.

Att reagera på en sån här lista med att nicka instämmande, konstatera faktum och sedan gå vidare i livet är givetvis omöjligt. Tankar väcks, funderingar börjar snurra – och så sitter man där med sin egen fem-i-topp-lista.

Här är min:

5. Roberto Baggio, VM-finalen 1994
”Jag slår den högt”.

4. Manuel Ruiz de Lopera på transfertåg
”Hmmm… Den där Denilson verkar vara värd priset som världens genom tiderna dyraste fotbollsspelare. Honom värvar jag till Betis”.

3. Alf Inge Håland häcklar Roy Keane.
Roy Keane sätter in en misslyckad tackling på Håland, som bara leder till att han sliter sönder korsbandet och blir borta från spel i ett års tid. När irländaren ligger på planen i smärtor ställde sig Håland över honom, anklagade honom för filmning och simulation. Det var en idé som fick konsekvenser.

2. Mark Goldberg byter manager
Crystal Palace kämpade mot nedflyttning, och den verkställande ordföranden Mark Goldberg var av åsikten att något behövde göras. Alltså, ut med Steve Coppell – in med Attilio Lombardo och Tomas Brolin som dubbla player-managers.

1. Chris Waddle goes music
Ni känner ju till definitionen av galenskap, det där med att göra samma sak flera gånger och vänta sig olika resultat. 1987 lät sig alltså Chris Waddle övertalas att gå in i skivstudion och spela in ”Diamond Lights” tillsammans med lagkamraten Gleen Hoddle. Och fyra år senare gjorde han det igen. Han gjorde ”We’ve Got a Feeling” med Basile Boli, och det bara måste vara fotbollshistoriens dummaste idé.

Eller?

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB