Startsida / Inlägg

Follow, Follow.

av Simon Bank

Har vi överdoserat lite på Old Firm det sista, säger ni? Dragit för stora växlar på den evighetsinfekterade konflikten mellan Glasgows stora två?

Ja, men vad ska vi göra då.

Igår smällde det igen, och då är ”smäll” inget slött uttryck för att två lag spelat en fotbollsmatch. Det smällde. Omspel i cupen på Parkhead, femte mötet för säsongen, och hela helvetet brakade löst.

Ett skadeplågat Rangers tappade matchen redan efter en halvtimme, när Steven Whittaker fick sitt andra gula kort. Det första var ett skämt, hans andra var solklart. Tio man. Ja, och då kände ju El-Hadji Diouf att här fanns en kontrovers, och finns det en kontrovers så har han ju ett jobb att göra. Han hamnade vid Celtics bänk, hamnade i bråk med fysiologen, höjde insatsen med att börja käfta med Alan Thompson och Johan Mjällby och Neil Lennon, och fick Rangers-bänken – med Ally McCoist i täten – med sig i vad som var ett snäpp ifrån ett fullskalligt gängslagsmål. Tv-bilderna visar tydligt hur Mjällby säger nåt till Diouf som får Rangers-spelarna att reagera kraftigt.

Rangers fick en utvisning till i andra, efter att Bougherra vansinnestacklat vidrigt två gånger om. Och ja, så åkte ju El-Hadji Diouf ut också, förstås.

Det var en ful, ful fotbollsmatch.

Vi behöver inte pladdra om politiken utanför planen igen, ni har läst om det redan, men nu är alla överens om att det gått lite för långt. Om inte spelare och ledare och svenska ex-mittbackar med dåliga knän kan sköta sig, hur kan man då kräva att folk ska göra det på andra sidan sidlinjen? På gatorna?

Idag har frågan hamnat på absolut högsta politiska nivå. Alex Salmond, Skottlands försteminister och politiske ledare, har kallat samman representanter för polisen och klubbarna till ett rundabordssamtal.

– När det handlar om hur folks agerande har ett inflytande på samhället så representerar fansen sina klubbar, och spelarna är förebilder för samhället, och ledningen i fotbollsklubbar har ett särskilt ansvar, säger Salmond.

– De är personer i ansvarsfulla positioner och de måste – verkligen måste – uppträda ansvarsfullt.

Polisen i Glasgow har bett om hjälp, eftersom de inte längre har råd eller resurser att kontrollera oron som uppstår runt Old Firm-matcherna. Klubbarna måste ta ansvar, spelarna måste sköta sig.

Polischefen Les Gray:

– Det som händer på planen återskapas runt om hela Skottland; på gatorna, i pubarna, i hemmen.

Och just det. Matchen slutade 1–0 till Celtic.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB