Startsida / Inlägg

Heroslav Klose

av Erik Niva

För att vara en av tidernas största är han ju ärligt talat en rätt dålig fotbollsspelare.

Miroslav Klose är ingen särskilt teknisk spelare, och inte heller har han något vidare skott. Han är inte direkt snabb och inte heller överdrivet stark. Ändå är han hela VM-historiens näst bästa målskytt, och han har vunnit turneringens skytteliga. Snart blir han den främsta tyske landslagsmålskytten någonsin, och det är faktiskt möjligt att han till och med slår Lotthar Matthäus rekord för flest spelade landskamper.

Nästan på dagen tio år har gått sedan Klose debuterade för Die Nationalmannschaft. Tysk fotboll var i kris på den tiden, och hade de misslyckats med att besegra Albanien hemma i Leverkusen den 24 mars 2001 hade de förmodligen missat VM i Japorea. Med 25 minuter kvar gjorde Bledar Kola 1-1 för bortalaget. Tre minuter därefter bytte förbundskaptenen Rudi Völler ut lagkaptenen Oliver Bierhoff och satte in den polskfödde debutanten Miroslav Klose, 22.

Själv säger Klose att han var en ”schmaler Bub” på den här tiden, en liten pojke. Han tilltalade förbundskaptenen ”Herr Völler” och vågade knappt prata med Oliver Kahn. Men han kunde göra mål. Eller rättare sagt, han kunde inte låta bli att göra mål.

Med två minuter kvar av debutmatchen mot Albanien studsade ett halvmissat inlägg fram till Klose vid den bortre stolpen. Han hade öppet mål – behövde bara bredsida in bollen – men sjönk istället ner på knä och stötte in den med huvudet.
– Jag vet inte varför jag valde att nicka. Kanske var det instinkt.

Miroslav Klose hade gjort sitt första landslagsmål. Tio år senare har det blivit 59 till, och han har nu bara 8 kvar upp till en Gerd Müller-notering som tidigare setts som ouppnåelig.

2867905820_d2d0c41997.jpg

Häromdagen var det en artikel i Tagesspiegel som gjorde mig uppmärksam på ett av fotbollsvärldens mest bisarra faktum. I Bayern München är Klose petad av Mario Goméz. Han har inte startat en match på ett halvår. I landslaget är förhållandet det rakt motsatta. Där har Goméz varit bänkad i ett och ett halvt år, eftersom han inte har en chans att rubba på Klose.
– För oss finns det inga diskussioner runt Miroslav Kloses plats, säger förbundskaptenen Jogi Löw.

När Klose tioårsjubilerade igår så gjorde han det passande nog på Betzenberg i Kaiserslautern, där han själv stått på läktaren som liten pojke. Inte ens tre minuter hade gått av hans 107:e landskamp – EM-kvalmatchen mot Kazakstan – innan han dök upp obevakad på bortre stolpen och styrde bollen i mål.

Kanske var det instinkt.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB