Startsida / Inlägg

Purgatorio Purpureus

av Simon Bank

Supportrar mot den moderna fotbollen – är det där temat vi skriver under på för dagen?

Jodå, idag och alla dagar.

Erik Niva petar i en ravin mellan spelare och läktare, och refererar protester från tyska tribuner. Jag kan inte låta bli att öppna fönstret mot ett lite mer trippa/bistecca-doftande heimat. Det finns väldigt mycket i den italienska ultrá-kulturen att ha synpunkter på, det ska gud och alla vittnen veta. Men det finns också saker som vi inte ens kan drömma om på våra breddgrader, som inte ens historiekunniga MFF-koreografer snuddat vid riktigt än.

Det går tungt för Fiorentina, det vet ni. Supportrarna har protesterat mot klubbledningen både nu och då, det vet ni säkert också. Men dagens rapporter är, i all sin banala briljans, av den sorten att det vore kriminellt att inte säkra dem också för en svensk publik.

Fiesole-curvan inne på fascistritade Artemio Franchi i Florens är en speciell miljö, en av de allra mest genuina i Italien. Jag har själv varit där mitt i vilda ultráprotester, och det är inte alltid så charmigt, men jag har också varit där när de visat upp en sorts blixtsnabb reflexhumor som är svår att hitta någon annanstans.

I natt har Settebello (en grupp som döpts för att hedra tröja sju, bland annat alltså den fantastiske Kurre Hamrin) varit ute på gatorna för att protestera mot ägaren Diego Della Valle. Att håna ägare är en specielgren i Florens, när gamle ägaren/filmmagnaten Cecchi Gori åkte dit med kokain-innehav och uppgav att det var saffran, inte kokain, i påsarna svarade läktaren med banderollen ”Menu Risotto allo Zafferano x2: 100 g Riso, 9 gr Cocaina”, ”Meny från saffransrisotto: 100 gram ris, 9 gram kokain”.

Och nattens banderoll, uppsatt vid Artemio Franchis grindar?

”S’è esiliato Dante, poeta divino, figuriamoci te, illustre ciabattino”.

Ni får gärna hjälpa till med den exakta översättningen, här är min basitalienska kontextöversättning:

”Om Dante, den gudomlige poten, gick i exil, varför inte du, o store skomakare?”.

Diego Della Valles förmögenhet kommer ur skobranschen, Settebello använder Dante, stadens störste son, språkets själva gudfar, för att håna honom.

Supporterkultur, i ordets alla bemärkelser. 

dellavalle.jpg

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB