Startsida / Inlägg

Sodom, Gomorrah, Washington DC

av Erik Niva

Det har nu gått 17 månader sedan Charlie Davies höll på att mista livet i samband med en våldsam bilkrasch på George Washington Parkway, strax utanför Washington DC. Det tog fem veckor innan han ens kunde lämna sjukhuset, och vid det laget hade han bestämt sig för att aldrig mer återvända till Washington.
– Jag kände att staden bara förde otur med sig. Jag ville aldrig någonsin komma tillbaka.

I själva verket tog det bara några veckor innan hans landslagskollega Oguchi Onyewu – Zlatans kompis, ni vet – körde Davies tillbaka till olycksplatsen.
– Jag är ingen psykolog, men jag ville ge honom den chansen.
De två fotbollsspelarna stod ett tag vid den grå motorvägen i tystnad. Det var Charlie Davies som till slut bröt tystnaden. Han hade förlåtit Washington.
– Det kändes som closure, ett avslut.

1006davies_576x324.jpg

Först var Charlie Davies tvungen att lära sig att gå igen, därefter fick han kämpa tillbaka känseln i sin förlamade vänsteram – först ett år därefter började det bli dags att hitta en lämplig klubb för att göra comeback i tävlingsfotbollen. Den klubben visade sig vara DC United från Washington.
– Cirkeln sluts, och jag har tänkt på det här sedan den första dagen då jag kom ut från sjukhuset. Kommer jag att vara sorgsen? Glad? Nervös? Om jag gör mål, kommer jag att bryta ihop i tårar? Kommer det vara signalen på att jag äntligen kommit över bergstoppen?
Och viktigast av allt…
– Kommer jag att dansa? Yeah, I will dance.

När DC United hade säsongspremiär mot Columbus Crew i helgen spelade Charlie Davies sin första tävlingsmatch sedan den där våldsamma kraschen i oktober, 2009. Han gjorde två mål.

Och får inte hans lilla dans efter det första målet dig att snyfta till – då gör nog hans känslosamma intervju efter slutsignalen jobbet.

Välkommen tillbaka, Charlie Davies.

***

Fotbollsvärlden ger och fotbollsvärlden tar.

Upprinnelsen till bilolyckan som höll på att kosta Charlie Davies sin karriär var en middag tillsammans med landslagskompisen Stuart Holden på en restaurang i Georgetown, Washington. De träffade två unga kvinnor som bjöd med dem på efterfest. Davies var avstängd från nästa landskamp, och bestämde sig för att hänga på. Holden skulle spela, ursäktade sig och åkte tillbaka till hotellet.

Det var på vägen från restaurangen det smällde.

För tre dagar sedan hade Charlie Davies fortfarande inte spelat tävlingsfotboll igen. Stuart Holden hade däremot säkrat ett kontrakt med Bolton Wanderers, och sprungit till sig en ställning som en av hela Premier League-säsongens bästa mittfältare.

Nu är det Davies som ser fram emot fotbollsvåren, medan Holden inte vet när han kommer att spela fotboll igen.

I lördags rammade Man United-försvararen Jonny Evans in en fullkraftsstämpling i Holdens knä, som behövde sys ihop med 26 stygn. Igår eftermiddag genomgick han en MRI-scan för att undersöka skadans omfattning. Sent på kvällen twittrade han nedstämt:
– Not good news tweeps, speak tomorrow :(.

Stuart Holden är en av de spelare som gjort allra mest för att föra Bolton Wanderers till tröskeln mot Europaspel, och klubbens första FA Cup-semi på elva år. Han kommer inte att kunna spela på Wembley. 

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB