Startsida / Inlägg

The Enemy Within

av Erik Niva

Det här är kroatiske anfallaren Srdjan Lakić. Han håller upp en Wolfsburg-tröja och ser belåten ut.

270111_lakic_01.jpg

Saken är bara den att Srdjan Lakić inte spelar för Wolfsburg. Han är kapten och bäste målskytt för ett Kaiserslautern som ligger strax under Bundesligas nedflyttningsstreck.

Och där har ni det alltså. En korsning mellan Paul Ince-historien från 1989 och Walid Atta-cirkusen från i höstas. Ett övertydligt exempel på hur olika det går att se på fotbollssporten.

Bakgrunden är lättsammanfattad. Till sommaren går Lakićs kontrakt med Kaiserslautern ut. Han var därigenom fri att förhandla med andra klubbar under januarifönstret, och valde rätt och slätt att skriva på för Wolfsburg snarare än att förlänga med Kaiserslautern.

Men han flyttar alltså inte förrän i sommar.

Fram till dess ska han leda en klubb vars framtid han inte kommer att vara en del av. Och Lakić må vara en professionell yrkesman, men hans prestation har försämrats märkbart efter nyår. Under hösten gjorde han elva Bundesliga-mål. Sedan omstarten har han inte gjort ett enda.

Under helgens hemmamatch mot HSV buade de egna fansen ut honom, ofta och ljudligt. De skanderade ”Lakić raus” och häcklade honom när han gick ut för att tacka kortsidan efter slutsignalen.

Själv var Srdjan Lakić besviken, på gränsen till oförstående.
– Det är väldigt tråkigt. De visar mig ingen respekt. Jag har givit allt för den här klubben, och kommer att fortsätta göra det till slutet.
Han fick stöd av både medspelare och tränarstab.
– Jag trodde inte att något sådant kunde hända här. Det är väldigt bittert att en spelare som hyllades som en hjälte under hösten nu ska sparkas i ändan. Fansen gör oss inga tjänster med det, säger nyvärvade mittfältaren Christian Triffert.
– Det är vansinne, och det kostar oss kraft. Jag har aldrig tidigare upplevt att en spelare med FCK-märket på bröstet blir utvisslad av Kaiserslauterns egna fans, säger managern Marco Kurz.

Det är möjligt att Kurz aldrig tidigare upplevt något liknande, men i så fall beror det nog mest på att han inte tittat utanför sitt Kaiserslautern. Orsakerna kan variera, men i takt med att avståndet mellan spelare och supportrar växer så ökar också misstron parterna emellan. Dagens fans stöttar klubbmärket – inte de som råkar bära det för stunden.

I dagens Bild finns en sammanställning av Bundesliga-spelare som blivit utbuade av sina egna supportrar, bara den här säsongen. Det var såna som krävde att lämna sina klubbar (Ruud van Nistelrooy) över såna som spelat för ”fel” klubbar tidigare i sina karriärer (Christoph Metzelder, Christian Eigler) till såna som mest bara varit dåliga (Zdravko Kusmanović, Serdar Tasci, Tim Borowski).

Vi vet inte om Kaiserslautern klarar sig kvar i Bundesliga eller inte, men två saker vet vi i alla fall. Hur det än går kommer inte Srdjan Lakić att vara kvar på Fritz-Walter-Stadion nästa säsong. De röda supportrarna kommer däremot att vara det.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB