Startsida / Inlägg

The Road To Wembley

av Erik Niva

Real Madrid-Tottenham
Nämen, det här är ju bara för stort, för mycket. Ska vi nu besöka fotbollssportens parallella universum ska vi tydligen bocka av alla dess huvudstäder på en och samma vår. Spurs slog ut sjufaldiga mästarna Milan i åttondelen, nu ska vi ner till Bernabéu och spela mot den europeiska fotbollshistoriens niofaldiga mästarkungar. Och det allra mest bisarra är att vi faktiskt inte är helt chanslösa. José Mourinho och Cristiano Ronaldo mot Harry Redknapp och Alan Hutton låter väl visserligen inte särskilt kul – men de här matcherna kommer att avgöras centralt i planen. Får Modric/Sandro/Huddlestone ut fler bollar till Bale och Lennon än Xabi Alonso och Sami Khedira kan distribuera till Ronaldo och Di María – då har vi faktiskt en hygglig möjlighet att byta chanser och komma undan levande.
Vidare: Real Madrid 65 % – Tottenham 35 %

Chelsea-Man United
I snart tre års tid har en skadeglad sång rullat runt på Old Traffords läktare: ”Could have won the Cup, but he fucked it up – Viva John Terry”. Chelsea var en enda straffspark – ett enda fotfäste – ifrån att uppfylla alla de drömmar Roman Abramovitj gjutit in i klubben. Nu blev det inte så, och på andra sidan Tom Henning Övrebö hittar vi nu ett Chelsea vars Champions League-fixering vuxit sig ännu mycket starkare. Hade de här matcherna spelats i december hade förutsättningarna sett helt annorlunda ut. Nu har de blå återfunnit formen medan Man United rasat ner i en skaderavin – och dessutom har London-laget vunnit matchen klubbarna emellan med 2-1. Misstanken är att Chelseas hunger – eller desperation – kommer att vara den avgörande faktorn den här gången.
Vidare: Chelsea 55 % – Man United 45 %

Barcelona-Sjachtar Donetsk
För drygt två år sedan var jag faktiskt i Donetsk för precis den här uppgörelsen. Sjachtar ledde en match som de faktiskt dominerade kraftigt – sedan slängde Barcelona in Leo Messi från bänken, och han vände matchen med två mål på fyra slutminuter. Ett år därefter var jag på plats i Monaco, för Supercupfinalen klubbarna emellan och Zlatan Ibrahimovics första tävlingsmatch i blårött. Den gången dröjde det 115 minuter innan Pedro hittade luckan som Barcelona sökte. Och då missade jag alltså ukrainarnas skrällseger nere på Camp Nou. Något liknande nu? Nja, alla vet ju att Sjachtar är ett skickligt omställningslag – men den matchplanen kräver att deras brasilianska offensivkvintett får tag på bollen. I returen mot Arsenal demonstrerade ju Barcelona hur ohyggligt effektivt deras skoningslösa presspel kan vara. Ett så bollskickligt lag som Arsenal lyckades knappt få upp bollen över mittlinjen – och Sjachtars östeuropeiska försvarslinje är inte överdrivet bekväm i uppspelsfasen. Jag misstänker att det kommer att hissas någon generell varningsflagg här, men jag håller ändå Barcelona som stor och klar favorit.
Vidare: Barcelona 85 % – Sjachtar 15 % 

Inter-Schalke
Ska man nu ha betalt för en bragdvändning i München kan man ju lika gärna kvittera ut den lättaste kvartsfinalmotståndaren. Schalke är absolut inte kvalitetslösa – världens bästa målvakt, stabila mittbackar, namnkunnigt anfallspar – men de saknas fullständigt stabilitet. Mittfältet håller inte klassen på den här nivån, och på andra sidan Järn-Felix Magath har vi ingen aning om vad vi ska vänta oss av Ralf Rangnicks stundande regim. Efter att Bundesliga passerade Serie A i Uefas rankningstabell har italienarna känt att det finns en kvalitetspoäng att demonstrera. Här har Inter en jättechans att göra rent tyskhus under en enda vårmånad.
Vidare: Inter 70 % – Schalke 30 %

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB