Startsida / Inlägg

When Friday Comes

av Erik Niva

Så gick fem bloggdagar och kommer aldrig åter.

Under den tiden har bland annat Zlatan Ibrahimovic jabbat till i Milano, Henok Goitom har räddat poäng mot Atlético Madrid och Pelle Nilsson har nickat upp i Nürnberg i kampen om Europaplatserna. Men den viktigaste svenskinsatsen i fotbollsvärlden – den kom från en 19-åring från Lindängen i Malmö.

***

Såhär var det nämligen. I slutet av förra veckan spelade det palestinska OS-landslaget kvalmatch mot Thailand, hemma på Faisal Al-Hussein-stadion i Al-Ram.

Och ifall det behöver förtydligas – det var den sista delen av föregående mening som var verkligt viktig. Det här var den första officiella tävlingslandskampen som spelades på Västbanken sedan 1948, då staten Israel upprättades.
– Vi försöker exponera den palestinska saken för världen genom idrottens etik och värderingar. Fotbollen kan bana väg till statsstatus för Palestina, säger Jibril Rajoud.

Numera är Jibril Rajoud det palestinska fotbollsförbundets ordförande. Innan dess ledde han den palestinska säkerhetstjänsten. Innan dess var han terrorist, i alla fall ifall du accepterar den israeliska definitionen. Han avtjänade 17 år i fängelse, efter att ha kastat en granat mot en israelisk stridsvagn som 17-åring.
– När jag satt i fängelset var idrotten en viktig anledning till att jag kunde behålla tron, en tro på att människor kunde enas, världen kunde förändras och att mitt folk kan få frihet från ockupationen. Världen kommer att se annorlunda på Palestina från och med nu. Det här är en ny nivå på vägen mot frihet och självständighet.

Förberedelserna för den palestinska landslagstruppen var långt ifrån optimala. Ungefär hälften av de uttagna spelarna kom från Gaza-remsan. Bara fyra av dem släpptes in till Västbanken för att delta i matchen; ett halvdussin hölls kvar vid gränsen av de israeliska säkerhetsstyrkorna.

Vägen var både längre och enklare för Hicham Ali. Han är en 19-årig skåning med palestinska föräldrar som kom till Sverige i början av 1980-talet. I vanliga fall spelar han med Malmö FF:s juniorlag – men nu spelade han plötsligt en av årtiondets mest symbolladdade fotbollsmatcher ett helt folks förhoppningar på sina axlar.

Drygt 20 000 åskådare pressade sig in på Faisal Al-Hussein-stadion, arenaområdet som användes som israelisk stridsvagnsdepå så sent som för fyra år sedan. Bland dem fanns bland annat det asiatiska fotbollsförbundets ordförande och stora delar av Palestinas politiska elit. Ytterligare 10 000 trängdes vid en storbildsskärm strax utanför.

Matchen gick till straffar. Hicham Ali satte sin – men Palestina förlorade.
– Det var en politisk seger. Jag önskar bara att det hade varit en fotbollsseger också, konstaterade Palestinas förbundskapten Mokhatar Tilili.
– Vi vann matchen innan den ens hade startat, sa premiärministern Salam Fayyad.

Palestinian-football-007.jpg

***

För Hicham Ali var det här givetvis ett stort äventyr, som han berättar om här och här.
– Klart det var viktigt. De ville visa hela världen att det inte bara är krig och så. Man hade jobbat extremt hårt för att det skulle gå bra. Thailändarenas ledare sa att de bara hört om krig och bråk och var nästan lite chockade nu. De kände sig så väl bemötta, trodde inte att fotboll var så stort och viktigt i Palestina.

Nu är Hicham Ali tillbaka i Malmö, där han närmast är på väg att lånas ut från Malmö FF till FC Rosengård. Häromdagen var han även tillbaka på fotbollsplanen igen. Han gjorde en halvlek för FC Rosengård i träningsmatchen mot Division Två-laget BK Olympic.

Det blev 1-1.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB