Startsida / Inlägg

Hauptsache Fussball

av Erik Niva

Barcelona slår Sjachtar Donetsk med 5-1, och jag vet en person som nog grämer sig mer än de flesta i västeuropa. Han heter Jakob Preuss och har precis gjort färdigt ”The Other Chelsea”, en dokumentärfilm om framväxten av fotbollens nya maktfaktor. Filmen är givetvis sevärd alldeles oavsett, men den kommer nu aldrig att få draghjälpslyftet som ytterligare en Sjachtar-framgång inneburit.

Men nu har i alla fall bloggen gjort sitt för att uppmärksamma en film ni borde se – och i dessa ”Fotbollens Sista Proletärer”-tider ser vi även tillfället att tipsa om ytterligare en drös hyggligt nya fotbollsfilmer som kanske kan intressera er.

Jag ger er en hög trailers, och sedan får ni snåra er igenom djungeln själv. Ibland räcker det med engelska, men ofta krävs viss kunskap i andra språk. Vissa går att köpa på dvd, andra går att ladda ner mer eller mindre lagligt och somliga har knappt ens hunnit gå upp på bio ännu.

Blue Moon Rising
En sämre ”Blådårar”, om vi ska vara ärliga. Det är alltid fascinerande med någon form av inifrån-perspektiv från de stora Premier League-klubbarna, men den här är lite för officiellt sanktionerad för att berätta något avslöjande.

Das Leben Ist Kein Heimspiel
Spännande och välgjord tysk dokumentär om hur Hoffenheim gått från byaklubb till etablerad Bundesliga-bjässe.

Ojos Rojos
Extraordinärt närgången och sevärd skildring av det chilenska landslagets smärtsamma väg mot VM 2010. 

Asi Ruh
En dokumentär om Beşiktaş-fansen i Çarşı. Man bör ju prata turkiska för att få ut max av filmen, men publikbilderna är å andra sidan ofta så mäktiga att de skär över de lingvistiska gränserna.

Argentina Futbol Club
Sociokulturell upptäcktsresa genom den argentinska fotbollskulturen – och mindre pretentiöst än jag just fick det att låta.

One Night In Turin
Den här har ni väl redan sett?! Om ni inte har gjort det så borde ni. Tillbakablickande nostalgidokumentär på brytningspunkten varpå engelsk fotboll förändrades för alltid – VM 1990. 

Gegengerade
En tysk ”Football Factory”, typ. Spelfilm om tre vänner i St Paulis mest hårdföra supporterkretsar, som går upp på tyska biografer i detta nu.

Un Sogno Serio
Italiensk film som i första hand skildrar livet i den lilla staden Albinoleffe, i andra hand fotbollslaget som genom satsningen mot Serie A lyfte hela samhället med sig.

Hauptsache Fussball
Varför bryr sig så jävla många människor om fotboll så jävla mycket? Den här tyska filmen tar en sociologisk ansats i jakten efter svaret.

Togo
Några år gammal nu, men berättelsen om det togolesiska landslag som nådde VM 2006 är värd att plöja igenom. I synnerhet om du förstår franska.

Eisern Vereint
Jag skrev ganska nyligen om Union Berlin, och om hur deras supportrar vägrade lämna sitt hem utan istället själva byggde om den egna arenan. Det här är den historien i filmad form.

Das Rudel
Ytterligare en film om Union Berlins fans.

Søn af fodboldstjerne
En sorts dansk variant på storyn om Martin Bengtsson, om än inte fullt lika demoraliserande. Morten Nielsen är son till ex-landslagsspelaren Benny Nielsen och värvades till Chelsea av Frank Arnesen. Sedan gick det som det gick.

Das Schiff des Torjägers
En helt otrolig historia om hur Wolfsburg så sent som 2001 sa upp kontraktet med sin skyttekung Jonathan Akpobori, efter att det framkommit att han ägde en båt som skeppade slavar till Gabon.

Argentina y su Fábrica de Fútbol
Dokumentär om den argentinska talangutvecklingen.

A Different Pitch
Just nu håller ett svenskt filmteam på att göra en dokumentär om my big man Albert Bunjaki, den svensk-albanske förbundskapten för Kosovo. Det här är föregångarfilmen; en film om fotbollsförbättraren Scotty Lees resa genom Kosovo. 

Rise and Shine
Historien om Jay DeMerit, killen som kämpade sig hela vägen från amatörfotbollen till Premier League och VM. ”What if you found a Rocky that played soccer”, frågar sig den flåsiga trailern. Storyn är bra, men utan att ha sett filmen är jag lite rädd för den Hollywoodiserade känslan som omger den.

Jag hade några fler på lager, men nu måste jag rusa och hämta my small man Hugo på dagis. Ni borde ha att göra fram till det att jag kanske uppdaterar listan med ytterligare några titlar.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB