Startsida / Inlägg

Manchester, So Much To Answer For

av Erik Niva

För första gången någonsin är jag överklädd i Manchester.

Det brukar inte spela någon roll hur blå himlen än är genom fönstret – när man väl kommer ut på gatorna så är det lik förbannat alltid smygregn och en sidvind som får benmärgen att rossla. Men under över alla jävla under, idag är det faktiskt t-shirtvarmt på riktigt.

Jaja, väderbulletin över – utan krystade kopplingar till hur det våras för Sir Alex Ferguson eller blåser snålt runt Roberto Mancini.

Här finns tillräckligt med alldeles äkta dramatik. Det ska spelas Champions League-fotboll här ikväll, och av allt att döma står Carlo Ancelottis jobb på spel. Vi vet inte mycket om hur Roman Abramovitj tänker sig framtiden, men vi vet i alla fall en del om hur han har resonerat tidigare. För lite knappt tre år sedan träffades rysk ägare och italiensk tränare på ett hotell i Genève för att diskutera eventuell anställning. Abramovitj förklarade att han strävade efter ett lag med ”en tydlig identitet”.
– Som Manchester United, Liverpool eller Milan. Sannerligen inte som mitt Chelsea. Min kära Ancelotti, jag vill vinna. Jag vill vinna allt.

Några veckor senare träffades de två igen, på Hotel George V i Paris. Och enligt Ancelottis egen självbiografi var det återigen samma ämne som Abramovitj presenterade som ett bekymmer – lagets brist på stil och karisma – garnerat med ett missnöje över en rekorddyr skyttekung som inte levererat som förväntat.
– Jag kan inte förstå varför inte Andrij Sjevtjenko spelar. Ända sedan vi tog honom till Chelsea så är han inte den riktiga ”Sjeva” längre. Jag vet inte varför han har såna problem.
Ancelotti förklarade sin egen vision för Chelsea, hur han ville göra laget mindre fysiskt och mer spelande. Abramovitj lyssnade och betonade återigen sin besvikelse över hur hans lag fungerade.
– Vi förlorade Champions League-finalen, vi tappade ligaguldet. Jag har ingenting att glädja mig åt. Chelsea verkar sakna personlighet. Min ambition är att laget ska vinna varje match vi spelar, men just nu känner jag bara inte igen mitt lag.

När vårspurten 2008 summerades stod Chelsea helt utan bucklor, och det är den enda gången de senaste sex säsongerna det hänt. Ändå gick det ju hela vägen till Champions League-final och slutade på en andraplats i ligan. Om inte de blå vänder kvartsfinalen ikväll gör de sin sämsta säsong sedan Abramovitj köpte klubben, trots att ägaren som bekant investerat en dryg halvmiljard i en anfallare som inte gjort mål på tio matcher.

Om inte Roman Abramovitjs hela tankesystem gjort en helomvändning de senaste åren har nog Carlo Ancelotti en ganska god idé om hur han resonerar just nu.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB