Startsida / Inlägg

La Mia Letizia

av Simon Bank

Jag vet. Man ska ju inte bara ge sig av sådär utan att lämna några lappar efter sig.
Jag har, hur som helst, varit en vända över Atlanten och tillbaka. Såndär semester, och det var fint. Nu ämnar jag utsätta mig själv för ett fysiologiskt experiment och sätta mig i en tv-studio utan att ha sovit mer än en halvtimme på ett och ett halvt dygn.
Should be fun.
Eftersom jag sitter lite trångt till tänkte jag mest säga hej, och skriva ett par rader om det intressantaste som hänt i helgen, möjligen vid sidan av Wazza-Roos scouserfirande och Man Yayaniteds segerkalas på Wembley.
Milan firade ju ligatiteln igår: smockfullt vid Domen, pompa och ståt på San Siro.
Som det blivit när Milan firar stora segrar. Festerna regisseras inte av Roy Andersson, om man säger.

Men just den här gången, just den här helgen, fanns det andra skäl för Silvio Berlusconi att synas, stråla, se ut som en vinnare.
Han har ju ett val att tänka på.
Idag gick Milano till urnorna för sitt lokala val, och Berlusconi är illa ute här också. PdL kan förlora Milano, vilket förstås vore en katastrof på alla politiska plan, och Silvio har investerat tungt för att se till att det inte händer. Häromveckan bad han valarbetarna att fare un salto di qualità, att höja kvalitén. Det var skarpt läge. Letizia Moratti – gift med Inter-presidenten Massimos brorsa Gianmarco och indirekt matad av samma oljemiljarder som Inter – är borgmästare i Milano och Silvios svaga punkt.
Därför har han ägnat de senaste veckorna åt att synas, skrävla, svinga som när han strider som bäst. Om fru Moratti inte blir bekräftat som borgmästare i första valomgången, den idag, så är det första gången på arton år en PdL-kandidat inte väljs direkt i Milano.
Den politiska förlusten vill Silvio Berlusconi vara utan, han använder alla medel han äger för att slippa det.
Jag förstår ju att milanisti ofta är trötta på att deras klubb alltid kopplas ihop med Berlusconis politiska liv. Den här helgen – när Milan firat en efterlängtad scudetto på stans gator dagen före ett ödesval – får de lov att stå ut med det.

Dessutom är ju Berlusconis inte den enda ägarfamiljen med intressen i valet. Jag nämnde att Letizia Moratti är ingift i Moratti-klanen? Det är Milly Moratti också. Milly är gift med Massimo, och supporter till vänsterkandidaten Giuliano Pisapia, mannen som ska fälla Letizia och ge Berlusconi ett blödande sår där han är som känsligast.

Om Shakespeare levt så hade han suttit och fört anteckningar på Piazza Duomo just i detta nu.

leti.jpg
Lady Letizia röstar med högern, för ett par timmar sedan.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB