Startsida / Inlägg

Scoring Tiger, Rising Dragon

av Simon Bank

Falcao. Förstås.

I förmiddags loggade Europacupfotbollens vassaste målskytt in på twitter, som vanligt, för att skriva ett par meningar till sina fans:

I dag är vi elva ute på planen, idag är vi elva som representerar miljoner som kommer att springa och spela med oss. Och skapa historia…

Sen gick Radamel Falcao ut och skickade in sitt sjuttonde mål på tretton Europa League-matcher, och bar de där miljonerna till en ny pokal.
Det var en taktiskt låst match mer än en typisk Porto-match, när Falcao dundernickade in 1–0 precis före paus låste Villas-Boas kvar sina ultraoffensiva ytterbackar på egen planhalva, och lät Braga visa vad de gick för.
Det var inte tillräckligt.
Det är en halvmil mellan Porto och Braga på kartan, det är mer på en fotbollsplan. Portugals mest överlägsna mästarlag någonsin har sin dubbel, om en vecka har de en trippel, och det var rätt man som stod längst fram och jublade. Falcao, ”El Tigre”, är Colombias Cavani, på mer sätt än ett.

Han var pojke i Colombia, han blev man i Buenos Aires och nu har han blivit en superstjärna i Europa. Han sliter som Cavani, han tror som Cavani (Falcao är närmare Jesus än han är en tribaltatuering) och han gör mål som Cavani.

Fotbollsproffs föddes han till, med en pappa som spelade och en mamma som masserade hans fotbollsfötter med olja efter träningarna. I en värld där fotbollsbranschen fostrar fler psykopater än korgossar är han ett undantag som läser Dostojevskij-biografier, som pluggar engelska på kvällarna, som har läst en grundkurs i journalistik och håller kontakt med sina supportrar genom twitter och sin hemsida.

Ikväll blev han den förste colombian som någonsin gjort mål i en europafinal, och i sommar kommer varenda storklubb i Europa att jaga honom.
Det är en snäll pojke som kysser en vacker buckla just som jag skriver det här. Det är svårt att inte unna honom den framgången.

falcao.jpg

/Simon Bank

PS. På temat fascinerande statistik (tack till Infostrada som påpekade det) kan vi notera att portugisiska lag spelat åtta europafinaler de senaste 25 åren (eller, sju finaler med åtta lag). De har, totalt, gjort tio mål i de där matcherna. Det fascinerande? Att bara ett av dem gjorts av en portugisisk spelare: Deco, som just fått portugisiskt medborgarskap.

1987, Europacupen:
Porto–Bayern 2–1
Madjer (Alg), Juary (Bra).

1988, Europacupen:
Benfica–PSV 0–0 (5–6 e str)

1990, Europacupen:
Benfica–Milan 0–1

2003, Uefacupen:
Porto–Celtic 3–2
Derlei (Bra) 2, Alejnitjev (Rys).

2004, CL:
Porto–Monaco 3–0
Carlos Alberto (Bra), Deco (Bra/Por), Alejnitjev (Rys).

2005, Uefacupen:
Sporting–CSKA 1–3
Rogério (Bra).

2011, Europa League:
Porto–Braga 1–0
Falcao (Col).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB